VČERAJ V ITALIJI REKORDNO ŠTEVILO SMRTI ZARADI COVIDA-19: Država uvaja nove ukrepe

Svet

Italija v boju proti širjenju novega koronavirusa uvaja nove omejevalne ukrepe. Premier Giuseppe Conte je ponoči podpisal odlok, ki bo veljal od četrtka do 3. decembra, eno osrednjih določil pa je prepoved izhodov med 22. in 5. uro po vsej državi. Tovrstne prepovedi so doslej veljale le v posamičnih deželah.

V skladu z omejitvami bodo zaprti muzeji in razstave, sredstva javnega prevoza bodo lahko le polovično zasedena. Trgovski centri bodo ob koncih tedna zaprti, odprte bodo le trgovine z živili, lekarne in kioski.

V največji možno meri naj bi ljudje delali od doma. Šolarji od 6. leta naprej bodo morali pri pouku ves čas nositi zaščito za predel nosu in ust. Na srednjih šolah bo pouk potekal na daljavo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V boju proti novemu koronavirusu vlada obenem sledi novi strategiji s tremi različnimi območji tveganja. Na ta način bodo oblasti ciljno odgovarjale na razmere v posamičnih deželah glede na epidemiološko sliko in državi prihranile splošno karanteno, kakršna je veljala marca in aprila.

20 italijanskih dežel bo glede na faktor prenosa okužb in druge parametre razdeljenih na rdeča, oranžna in zelena območja. Pri tem bodo med drugim upoštevani kriteriji, kot so število bolnikov v bolnišnicah in na intenzivni negi, število okuženih v domovih za starejše in obolelih v domači izolaciji.

POGOVOR Z DIABETOLOGINJO JANO KOMEL IZ ZD KOPER: "Vitamin D dokazano zmanjša pojavnost akutnih okužb dihal"

Smo sredi drugega vala koronavirusa, njegove posledice bomo čutili še dolgo. Ali držijo trditve, da lahko okužbo preprečimo tako, da okrepimo svoj imunski sistem? Nas ta res ščiti pred koronavirusom? Ker je koronavirus (SARS CoV2) zelo nalezljiv virus, se z njim lahko okužimo kljub dobremu imunskemu sistemu.

Na rdečih območjih, med katera trenutno spadajo Južna Tirolska, Dolina Aoste, Piemont, Lombardija in Kalabrija, naj bi uvedli omejitve gibanja. Prebivalci bodo lahko domovanja zapustili zgolj iz službenih ali zdravstvenih razlogov ter zaradi spremstva otrok v šolo. Tovarne in drugi industrijski obrati bodo ostali odprti.

Zaprti bodo fitnes centri, s športom pa se bo mogoče ukvarjati le nedaleč od doma, pri tem pa vzdrževati medsebojno razdaljo enega metra. Zaprte bodo vse storitve, ki niso nujne, denimo frizerski saloni in kozmetični saloni. Zaprti bodo tudi gostinski obrati, mogoča bosta le dostava in prevzem hrane. Tovrstno ukrepi bodo na rdečih območjih v veljavi najmanj dva tedna, pojasnjuje APA.

V Italiji so v torek našteli več kot 28.000 primerov novega koronavirusa. Umrlo je 353 ljudi, kar je največ od maja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija