"VAŽNO, DA IMAMO ZA OKLEPNIKE": Zakaj Slovenija ne premore lastnega letala za gašenje? (ANKETA)

Koper

Slovenija trenutno nima letala za gašenje. V kriznih razmerah, kakršne so tudi trenutne razmere na Krasu in Goriškem, ji na pomoč z letali priskočita sosednja Hrvaška in Italija. A slednja se tudi sama spopada z velikim požarom, medtem ko se je hrvaški canadair, ki je priskočil na pomoč našim gasilcem, vrnil v Pulj. Bi si morala Slovenija priskrbeti lastno letalo za gašenje?

Tako kot pri nas se tudi na tržaškem Krasu spopadajo z velikim požarom, kjer italijanska canadairja že cel dan gasita požar, pri tem pa se glede na komentarje na družbenih omrežjih marsikdo sprašuje, zakaj to pri nas ni mogoče – v zraku je bil danes namreč pri gašenju požara na goriškem Krasu tudi hrvaški canadiar, a se je zaradi gostega dima vrnil v Pulj, v popoldanskih urah naj bi se sicer znova vrnil –, pa tudi zakaj Slovenija ne premore lastnega letala za gašenje.

"Važno, da oklepnike za vojsko kupujemo, letala za gašenje pa nimamo," je le eden izmed komentarjev, drugi komentator pa je zapisal: "Važno, da imamo transportno bojno letalo?! Da smo kot eni papki sredi Evrope, vedno odvisni od drugih."

Naj omenimo, da se cene za canadairje gibljejo nekje od 30 milijonov evrov naprej, medtem ko je bila Slovenija pripravljena za nabavo 45 osemkolesnikov odšteti 343,43 milijona evrov.

Včeraj se je oglasil tudi evropski poslanec Matjaž Nemec (S&D/SD), ki je v luči številnih požarov v zadnjih tednih po vsej Evropi na evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča naslovil pobudo za trajno namestitev letala za gašenje iz programa mehanizma za civilno zaščito rescEU na območje Slovenije oziroma severnega Jadrana.

Nemec je pozdravil napoved komisarja Lenarčiča, da program rescEU okrepi svojo floto z dodatnimi letali za gašenje, ki so se zadnje tedne v številnih požarih po vsej Evropi izkazala za nepogrešljiva.

BONUS VIDEO: Komu bodo najprej zaprli pipe?

Po oceni evropskega poslanca bi bilo poleg tega smiselno, da EU ob nabavi dodatnih letal, v kolikor tega še ni storila, pripravi tudi operativni načrt za trajno namestitev letal na območje velike požarne ogroženosti v državah EU in njihovih regijah.

Kras in Goriška, kot tudi italijanski Kras, so se po oceni Nemca že večkrat izkazali za požarno ogroženo območje, letošnje poletje pa temu samo še pritrjuje.

Kakšno pa je vaše mnenje? Menite, da bi Slovenija nujno potrebovala letalo za gašenje? Odgovorite v spodnji anketi:

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tomaž |  22 .07. 2022 ob  11: 38
Kakšno retorično vprašanje v naslovu. Zakaj Slovenija nima Canadaira? Ker mora financirati skoraj 30.000 vladnih organizacij, ki zapravljajo denar na Maldivih itn.
ZigaZois |  22 .07. 2022 ob  09: 06
12
V Jugoslaviji so letala spadala pod vojsko. Posebno enoto so imeli v Splitu, ki smo jo gasilci smatrali za poklicno gasilsko enoto.
Pri takih stvareh je najcenejši nakup a se pozabi na redno vzdrževanje in popravila zato bi tako tehniko morali obvezno knjižiti pod ministrstvo za obrambo, ki obratovalna sredstva zagotavlja iz svojega proračuna.
Piloti so lahko tudi prostovoljci, če to želijo a menim, da bi morali biti plačani enako kot vojaki - rezervisti ali pripadniki CZ. Tudi operativni prostovoljni gasilci (v številu, ki ga predvidevajo zakonska določila) bi morali imeti tako pogodbo, ker živimo v kapitalizmu.
Zarja |  22 .07. 2022 ob  07: 40
15
ZigaZois se strinjam. Le, da letala spadajo pod streho aeroklubov . severnoprimorski in obalni klubi imajo dovolj izkušenega kadra , le prešolanje na tip letala je potreben.Obalni letalski center Portorož že 35 let dela na tem , tu so bila že letala na demonstraciji , narejene ponudbe in vedno je obtičalo pri nekomu v predalu.
kokodek |  22 .07. 2022 ob  07: 04
12
in šeto, cazzimperio, najbrž ne veš, med NVO spadajo tudi gasilci
kokodek |  22 .07. 2022 ob  07: 01
11
"cazzimperio, bodi raje tiho, kot, da ponavljaš eno in isto janšistično govorico. si prav dolgočasen, da ne rečem glup!
cazzimperio  |  22 .07. 2022 ob  04: 15
-8
Važno, da imamo NVO-je. Ki požrejo milijardo Eur letno.
Važno, da damo ulici milijardo Eur.
Važno, da plačujemo davke oni pa se nam smejejo iz oddaljenih otokov. Važno, da si golob vzame dva miljona ker je izumil elektriko.
Itd
ZigaZois |  22 .07. 2022 ob  00: 20
19
Vsa letala smo pustili Hrvatom. Potem pa ni bilo zanimanja, ker bi lobisti imeli premajhno provizijo.
Poleg tega smo gasilci zmeraj predragi saj se pogajajo za plače, ko ni ognja. Zdaj so heroji, po takem požaru bojo še kakšen mesec (največ dva) in bojo spet lenuhi, ker bojo vprašali za plačo.
Ko smo se pogajali za plače so se našli heroji, ki so rekli, da oni to delajo zastonj, če jim kupijo kamioček. Res je - nimamo kanaderjev, ker jih je težko razdelit med društva, da bi jih brezplačno vzdrževali. Imamo pa največ gasilske opreme na prebivalca v Evropi. Na žalost pa gasijo ljudje (gasilci) in ne tehnika sama. Tehnika je dobra, če je dovolj ljudi, ki znajo izkoristit njen potencial drugače je neuporaben kup železa gume in plastike.
Ištrijan |  21 .07. 2022 ob  23: 36
37
Ko človek pomisli, da smo v "zaostali, revni in nazadnjaški" jugoslaviji imeli celo eskadriljo takih gasilskih letal, v "sodobni, moderni in bogati" sloveniji pa niti blizu temu..........za se zamislit! Resno zamislit"
nylarazgotra |  21 .07. 2022 ob  23: 29
31
Bi bilo zelo lepo da se gasilcem dvigne plača, in da ko oddajamo dohodnino namenimo prispevek za gasilce ker si zares zaslužijo. Tudi pri nesrečah so vedno prvi, in oživljajo ljudi. Na njih se nihče ne spomne, so pa prvi ki pritečejo na pomoč. Njihovo delo je neprecenljivo in moralo bi biti zelo dobro plačano. Zakaj nobeden od ministrov to ne vidi?
nylarazgotra |  21 .07. 2022 ob  23: 15
34
Slovenija potrebuje nujno letalo za gasenje, en vojaški helikopter za prevoz hudih bolnikov in ponesreçencev) n dodatno helikopter za NMP v zdravstvu, seveda vse s kadrom. Zaenkrat oklepnikov ne rabimo, in niti orožja za v Ukraino. Najprej poskrbimo za domača tla, potem pa v tujino.
Pjero Panin |  21 .07. 2022 ob  20: 55
-12
Pozar je treba imet pod kontrolo zascitit naselja in ne poskusat pogasit.
Zlijes vodo na ogenj polovica izpari ostalo se pocasi posusi in zagori naprej.
V Avstraliji je pogorelo polovica drzave kljub vsej tehnologiji dokler na koncu ni zacel padat dez