VASILJ ŽBOGAR NA SLOVENSKI REGATI PRED BARCOLANO: "Dosegli smo cilj, povezali različne države in narode"

Piran

Na peti izvedbi slovensko obarvane reli jadralne regate pred nedeljsko jubilejno 50. Barcolano je med Portorožem in Trstom zmagala prenovljena črnogorska jadrnica Tutta Trieste 2; med 62 jadrnicami je bila druga Adriatic Evropa Dušana Puha, Jure Orel s svojo posadko pa je bil tretji.

Drugi z leve: eden od ustanoviteljev slovenske regate pred Barcolano Vasilij Žbogar.

Pred današnjo 50. Barcolano v Tržaškem zalivu je bilo v soboto zvečer prijavljenih 2612 jadrnic, številka pa lahko do starta še naraste. Za najbolj množično jadralsko regato na svetu organizatorji pričakujejo rekordno udeležbo, tako po absolutnem številu jadrnic kot slovenskih udeležencih. Svetovni rekord je iz lanskega leta, ko se je regate udeležila 2101 jadrnica, slovenski rekord pa je iz začetka tega tisočletja, ko je bilo na startu dobrih 200 slovenskih posadk.

V soboto, dan pred znamenito Barcolano, so izpeljali približno osem milj dolgo regato Iz Slovenije na Barkovljanko, ki se je začela v Portorožu in končala v Trstu. Med podeljevalci nagrad je bila tudi najuspešnejša slovenska alpska smučarka v zgodovini Tina Maze, še večjo vlogo pa je imel Vasilij Žbogar, s tremi olimpijskimi odličji najuspešnejši slovenski jadralec doslej.

Regato je namreč ustanovil in začel pripravljati z bratom Juretom pred petimi leti. "Namesto, da bi vsak izmed slovenskih udeležencev jadral sam do Trsta, smo se odločili, da naredimo regato do Trsta in pot opravimo tako skupaj in še zabavneje. Pred petimi leti sva šla sama na start in organizirala celotno regato," je povedal Žbogar.

Črnogorska jadrnica Tutta Trieste 2, ki je zmagala na sobotni regati Iz Slovenije na Barkovljanko.

"Tudi slovensko obarvana jadralna sobota je v petih letih na vse višji ravni, dobili smo tudi novega sponzorja, s Kampinskim smo lahko naredili še večje korake naprej. Vsi so zadovoljni, tudi zato, ker se dogodek povezuje Barcolano. To je cilj, da se povezuje različne države in narode. Danes smo imeli tudi srečo, da je bilo vreme zelo ugodno in da je bila zato regata še lepša, zmagala pa je prenovljena črnogorska jadrnica," je včeraj pojasnil Vasilij Žbogar.

V nedeljo bo imel pomembno nalogo tudi med jubilejno barkovljanko, potem pa ga čaka spet delo v športu, ki mu je najbolj blizu, "Še vedno sodelujem z irsko jadralno zvezo pri koordinaciji olimpijskih razredov in sem delno tudi trener, sam pa še vedno jadram v neolimpijskih razredih. Novembra bo znano, kateri razredi bodo olimpijski za igre leta 2024 v Parizu. Če bo še kašen razred na voljo za starejše, bom ostal v olimpijskem razredu, sicer pa bom jadral v neolimpijskih," je napovedal Žbogar.

Deli novico:

Ah, Vasko... |  15 .10. 2018 ob  15: 39
Na podelitvi bi te lahko prevajali. Določeni pač ne vemo italijanščine.
kjočola |  14 .10. 2018 ob  21: 20
-3
Ibro, ali je treba res na vsakem koraku dokazovati, kako nevoščljiv narod smo slovenclji.
Opisani dogodek je definitivno pozitiven, če pa kdo vidi v tem probleme mora pa hitro sam s seboj razčistiti.
IBRO |  14 .10. 2018 ob  13: 58
To so tej politicno obarvani predvolilni prispevki! In potem pravijo da mediji porocajo objektivno! Ke bale!!
Vaško legenda |  14 .10. 2018 ob  09: 58
-7
Bravo, rabimo take promotorje športa in ljudi, ki dokazujejo, da se da s trdim delom uspeti.