VASI NAD ŠKOCJANSKIMI JAMAMI NA KANALIZACIJSKEM OMREŽJU: Investicija vredna 700.000 evrov, bo rešitev trajna?

Slovenija

Na območju nad Škocjanskimi jamami je Občina Divača ob pomoči evropskih sredstev izvedla večjo investicijo v izgradnjo kanalizacijskega omrežja s priključitvijo na ustrezno čistilno napravo v Parku Škocjanske jame. Na kanalizacijski sistem se bodo lahko priklopili uporabniki v vaseh Betanja, Matavun in Škocjan.

Foto: Facebook Park Škocjanske jame Slovenija/Borut Lozej

Izgradnja kanalizacijskega omrežja v pomembni meri zmanjšuje obremenitve kraškega podzemlja z onesnaževali.

"Eden od najbolj opaznih neposrednih pritiskov na krhko okolje kraškega podzemlja je vdor odpadnih voda kot posledica neurejene infrastrukture za njihovo odvajanje. Ta problem je še posebej akuten v naseljih, ki ležijo neposredno nad Škocjanskimi jamami, ki so del svetovne dediščine Unesco. V okviru projekta Za Kras smo želeli ta problem trajno rešiti," so v sporočilu zapisali v Parku Škocjanske jame.

Ureditev kanalizacijskega omrežja je potekala v dveh, sicer povezanih sklopih. Prvi sklop je predstavljal ureditev komunalne kanalizacije za potrebe vasi Betanja, izgradnjo črpališča ter priključka na električno omrežje. V tem sklopu je predvideno priključevanje petih objektov, med katerimi so stanovanjski in gostinski.

Drugi sklop je obsegal ureditev kanalizacije v vaseh Matavun in Škocjan z izgradnjo priključka na električno omrežje in treh črpališč. V tem sklopu je predvideno priključevanje 12 objektov v vasi Škocjan ter 23 objektov v vasi Matavun.

Investicijo v kanalizacijski sistem je kot partner projekta izvedla občina Divača, je povedala divaška županja Alenka Štrucl Dovgan. Vrednost celotne investicije, v okviru katere so poleg kanalizacijskega sistema sanirali tudi vodovodni sistem, uredili javno razsvetljavo ter preplastili ceste v treh vaseh, je bila 700.000 evrov, od tega so iz projekta pridobili 400.000 evrov, 300.000 evrov pa je iz proračuna prispevala Občina Divača. Štrucl Dovganova je povedala še, da je na kanalizacijski sistem priključena že večina uporabnikov v teh vaseh.

Izgradnja kanalizacije je potekala v sklopu projekta Za Kras, za katerega je iz operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2020 ter Programa upravljanja območij Nature 2000 za obdobje 2015-2020 namenjenih dobrih 3,2 milijona evrov. Vodilni partner projekta, ki se zaključuje konec prihodnjega leta, je Park Škocjanske jame.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija