VAS SKRBI, KAKŠNO VODO PIJETE? Na Primorskem jo lahko analizirate v Kopru in Novi Gorici

Slovenija

V petek bomo obeležili svetovni dan voda, ki letos poteka pod sloganom Voda za vse – ne prezrimo nikogar. Ob letošnjem dnevu država omogoča lastnikom zajetij pitne vode in njihovim uporabnikom, da po ugodnejši ceni analizirajo svojo vodo in se seznanijo s tem, kakšno vodo pijejo. V Sloveniji se s pitno vodo iz lastnih zajetij oskrbuje približno 110.000 ljudi, so sporočili z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

"Vedenje o tem, kakšno vodo pijemo iz zajetij, prispeva k zmanjšanju tveganj za okužbe in k izboljšanju zavedanja o pomembnosti mikrobiološke ustreznosti pitne vode. Pitna voda je lahko zdravstveno neustrezna zaradi mikroorganizmov, kot so bakterije in virusi, ti pa lahko povzročijo tudi zdravstvene težave (prebavne motnje in podobno)," so opozorili na NLZOH.

Kako do analize vode iz lastnega zajetja?

"V tednu med 18. in 22. marcem 2019 lahko fizične osebe z lastnim zajetjem pitne vode in njegovi uporabniki vzorce vode prinesete na analizo po ugodnejši ceni 24,40 evra. Ta zajema mikrobiološka preizkušanja pitne vode – Escherichia coli in enterokoki," so sporočili.

Vzorec (vsaj 250 ml) je treba dostaviti v sterilni embalaži, ki se jo lahko predhodno brezplačno prevzame na spodaj navedenih naslovih, njen nakup pa je mogoč tudi v lekarnah. Vzorce lahko lastniki zajetij pitne vode in njihovi uporabniki oddajo na naslednjih  lokacijah:

- Maribor, Prvomajska 1, med 8. in 13. uro,

- Murska Sobota, Ul. arhitekta Novaka 2 b, med 7. in 12. uro, 

- Ravne na Koroškem, Ob Suhi 5 b, med 7. in 11. uro,

- Ljubljana, Grablovičeva 44, med 8. in 13. uro,

- Novo mesto, Mej vrti 5, med 8. in 13. uro,

Nova Gorica, Vipavska cesta 13, med 8. in 13. uro,

- Kranj, Gosposvetska ulica 12, med 8. in 13. uro,

Koper, Verdijeva 11, med 8. in 13. uro,

- Celje, Gregorčičeva 5 a, med 8.00 in 13.00 uro.

Uporabniki lastnih zajetij pitne vode, ki bodo prinesli vzorec pitne vode v analizo, bodo prejeli tudi zloženko z nekaj osnovnimi informacijami o vzdrževanju in varnosti svojega zajetja. "Naročnik analize se ob naročilu strinja, da se rezultati analize lahko uporabijo v raziskovalne namene. Varovanje osebnih podatkov bo zagotovljeno. Dodatne informacije so dostopne na spletni strani www.nlzoh.si," so še sporočili z Nacionalnega laboratorija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija