VAS MATRA PRETIRANO RAZMIŠLJANJE, KI GA NE ZNATE USTAVITI? To so nasveti, ki vam bodo olajšali vsakdan!

Trendi

Končno imate nekaj mirnih trenutkov zase in takoj se začnete spraševati, ali ste pozabili poslati pismo z zahvalo, ali ste precenili možnosti za napredovanje … Se sliši znano? Pretirano in nepotrebno razmišljanje je del življenja, toda če uide izpod nadzora lahko negativno vpliva na vaše počutje. Če vas zelo pogosto bremenijo iste misli in premlevanju v glavi ni konca ter ga ne znate prekiniti, se morate naučiti, kako ustaviti brnenje v možganih. Slednje je namreč lahko nevarno, saj poveča tveganje za razvoj določenih psihičnih težav in duševnih motenj. Torej, kaj naj stori preveč razmišljujoča oseba? Nasveti, ki sledijo v nadaljevanju, vam lahko pomagajo, da ustavite pretirano premlevanje težav.

Osredotočite se na način, kako se odzivate na pretirano razmišljanje

To, kako se odzivate na ponavljajoče se misli, vas lahko včasih zadrži v začaranem krogu razmišljanja. Ko se boste naslednjič soočali s pretiranim razglabljanjem, si zabeležite, kako to vpliva na vaše razpoloženje.

Se počutite razdražene, živčne, krive nečesa … Kaj je glavno čustvo, ki spodbuja negativne misli? Samozavedanje je namreč ključno za spremembo razmišljanja.

Preusmerite svojo pozornost

Zaustavite pretirano premlevanje v glavi tako, da se vključite v dejavnost, v kateri uživate. Lahko se na primer vpišete v fitnes center ali začnete obiskovati skupinsko vadbo, se lotite slikanja na platno, se podate v prostovoljstvo, se naučite kuhati posebne jedi …

Globoko dihajte

To ste verjetno slišali že milijonkrat in dejansko deluje. Ko se boste naslednjič zapletli v pretirano premlevanje določenih stvari, zaprite oči in globoko zadihajte.

Poglejte nase in na svet s širše perspektive

Kako bodo vsa ta vprašanja, ki se vam motajo po glavi, vplivala na vas čez 5 ali 10 let? Bo koga res zanimalo, da ste za večerjo s prijatelji kupili sadni krožnik, namesto da bi sami spekli pito? Naj se manjše težave ne spremenijo v dejanske ovire.

Naredite kaj lepega za nekoga drugega

Če poskusite nekomu drugemu olajšati težavo, lahko stvari postavite v drugačno perspektivo. Ali vaš prijatelj, ki je sredi ločitve, potrebuje nekaj ur otroškega varstva? Ali lahko nabavite živila za soseda, ki je bolan in ne more sam v trgovino? Vaša babica potrebuje pomoč pri urejanju njive?

Ko spoznate, da imate moč, da nekomu polepšate dan, lahko preprečite, da bi vas negativne misli prevzele in vam zagrenile uro, dan ali celo daljše časovno obdobje. Na ta način boste naredili nekaj produktivnega namesto, da bi se osredotočali na premljevanje svojih težav, ki zelo verjetno niso niti približno tako velike, kot se vam zdijo v nekem trenutku, dnevu ali tednu …

Pomislite na svoje uspehe in dosežke

Ko ste sredi pretiranega razmišljanja, vzemite v roke dnevnik ali prenosnik in zapišite pet pozitivnih stvari, ki so se vam zgodile v tem tednu in opišite, kakšna je bila vaša vlogo pri teh dosežkih.

Ni nujno, da gre za velikanske uspehe. Mogoče ste očistili avto, obiskali babico, kupili novo igračko za hišnega ljubljenčka, povabili prijatelja na kavo … Ko boste pogledali seznam naštetih pozitivnih stvari, vas bo morda presenetilo, kako takšne "malenkosti" lahko izboljšajo razpoloženje. Če se vam je omenjeno pomagalo, postopek ponovite, ko opazite, da ste ponovno začeli brezpredmetno premlevati o težavah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija