VARUH ZAHTEVA POJASNILA OD CSD PIRAN: Minister Luka Mesec bo ostro ukrepal, "tukaj ne bo nobene milosti ali pardona"

Piran

Varuh človekovih pravic je Center za socialno delo (CSD) Piran pozval k razjasnitvi okoliščin v zvezi s primerom šestletnega dečka, ki je bil na toksikološkem testu pozitiven na prepovedane droge. Od odgovornih na piranskem CSD pa pričakuje tudi takojšnja pojasnila v zvezi načrtovanimi ukrepi za zaščito in varstvo otroka. Na informacije, da je bil šestletnik iz slovenske Istre pozitiven na kokain, se je ostro odzval tudi minister za delo Luka Mesec. Napovedal je ostro ukrepanje, ko bodo znani izsledki nadzora socialne inšpekcije, ki trenutno poteka na pristojnem centru za socialno delo (CSD). Glavno težavo vidi v preobremenjenosti CSD z administrativnimi vprašanji.

Televizija Slovenija (TVS) je v četrtek poročala, da je bil šestletnik iz slovenske Istre na toksikološkem testu pozitiven na kokain, po tem ko se je od očeta vrnil k materi, ki je zaradi glavobola in slabosti šestletnika posumila, da z njenim otrokom nekaj ni v redu. Primer policija še preiskuje, 40-letnega očeta pa so ovadili za omogočanje uživanja prepovedanih drog ter zanemarjanje mladoletne osebe ter surovo ravnanje in je od 13. julija v priporu.

Center za socialno delo se mora namreč vedno nemudoma odzvati, ko prejme informacije o ogroženosti otroka in jih takoj preveriti tudi neposredno v okolju, kjer otrok živi, so v današnji izjavi za javnost navedli v uradu varuha za človekove pravice.

Jože Ruparčič

"Če CSD ne razišče, kaj se dejansko dogaja v posameznem primeru, s tem nedvomno krši pravice otroka, kar je popolnoma nedopustno. Na podlagi svojih ugotovitev je CSD tudi dolžan sodišču posredovati potrebne ukrepe za zaščito otroka," so povzeli besede namestnika varuha človekovih pravic Jožeta Ruparčiča, ki je odgovoren za otrokove pravice.

V uradu Varuha dodajajo, da je naloga in dolžnost staršev, da otroka varujejo pred izpostavljenostjo nevarnostim, kamor sodijo tudi prepovedane droge. Če starši v tej vlogi odpovedo, je nujno, da pristojne institucije otroka nemudoma zaščitijo pred ravnanjem staršev, so izpostavili.

"Nedopustno je, da centri za socialno delo ne opravijo svojega dela, kot bi ga morali"

Varuh sicer ugotavlja, da pristojne institucije v posameznih primerih v praksi še vedno ne storijo dovolj za zaščito pravic otrok in nemalokrat na nezadostni podlagi odločajo o njihovih koristih. Ugotavlja tudi, da posamezni centri za socialno delo pogosto odlašajo z izvajanjem svojih nalog, ki jih imajo po zakonu o preprečevanju nasilja v družini, kljub temu, da so s strani staršev, šol, vrtcev, medijev ali celo otrok samih seznanjeni, da na primer eden od staršev izvaja nasilje nad otrokom oz. ga na kakršenkoli način ogroža.

Ob tem institucija Varuha še opozarja, da mora vsak center za socialno delo v primerih, ko je žrtev otrok, takoj, ko je o posameznem primeru obveščen, storiti vse potrebno za zaščito otroka. Nedopustno pa je tudi, da centri za socialno delo, na katere se obračajo posamezniki v hudih stiskah, pogosto ne opravijo svojega dela, kot bi ga morali, so med drugim navedli pri varuhu.

Luka Mesec

Minister Luka Mesec napovedal ostro ukrepanje 

Na dogajanje se je danes odzval minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Ob tem je spomnil še na nedavni primer malčka, ki je umrl v pregretem avtomobilu. "Oboje obžalujem in oboje se mi zdi popolnoma nesprejemljivo za slovensko družbo. Ukrepali bomo ostro, socialna inšpekcija je v tem hipu že na CSD Južna Primorska, kjer preverja ali je prišlo bodisi do kršitev ali pa do malomarnosti v teh postopkih," je dejal v izjavi za medije.

Ključno vprašanje po njegovih besedah je, kaj točno sta osnovna šola in mama opozarjala CSD in zakaj je odziv CSD trajal mesec in pol. "Ko dobim ta dva odgovora, se bom odločil, kako ravnati. Če bo ugotovljeno, da je prišlo do kršitev ali malomarnosti, bodo vsi vpleteni odgovarjali in tukaj ne bo nobene milosti ali pardona," je poudaril. Glede na to, kaj bo pokazal inšpekcijski nadzor, lahko pride do razrešitev ali disciplinskih ukrepov.

Ob tem je Mesec dodal še, da se s težavami na CSD soočajo že dlje časa. "Glavni problem je, da se morajo socialni delavci na žalost pretežno ukvarjati z razreševanjem administrativnih vprašanj, zato zmanjkuje časa in fokusa za teme, s katerimi bi se res morali ukvarjati," je ocenil in pri tem posebej poudaril družinsko nasilje, ki se je po epidemiji covida-19 še zaostrilo.

Na ministrstvu tudi pripravljajo predloge za reorganizacijo CSD, da bi jih po eni strani administrativno razbremenili, po drugi strani pa zagotovili "več kadra, več fokusa in več sredstev na delu na terenu, predvsem z družinami, kjer so bili zaznani problemi od nasilja do problematičnih razvez". O tem se, tako Mesec, že več mesecev pogovarjajo tudi s skupnostjo centrov za socialno delo.

"Morali se bomo začeti resno ukvarjati s tem problemom, da se ne bomo pogovarjali o tragedijah, potem ko se te že zgodijo, ampak da jih bomo uspešno in učinkovito preprečevali," je pozval.

Iz CSD Južna Primorska so med tem sporočili, da februarja 2021 do 29. maja 2023, ko so prejeli pobudo osnovne šole, niso prejel nobene informacije - ne od mame oz. staršev ne od institucij - ki bi terjale ukrepanje s strani CSD. Po prejemu obvestila s strani šole je CSD mamo povabil na razgovor in jo seznanil z možnostjo podaje predloga sodišču za začasno odredbo glede zaupanja otroka v varstvo in vzgojo njej ter prepovedi stikov z očetom.

Po prejemu poziva sodišča je CSD z mnenjem podprl predlog mame, saj je ocenil, da gre za visoko stopnjo ogroženosti otroka, ker je oče s tem, ko je sinu omogočil, da pride v stik s prepovedanimi substancami, hudo kršil svoje starševske dolžnosti in s tem življenjsko ogrozil svojega otroka. Predlagal je, da se do dokončne odločitve sodišča očetu odvzame pravica do stikov z otrokom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Alessandro |  27 .07. 2023 ob  18: 48
No..ta problem je treba kriminalizirat in ga lahko reši tudi policija..
Kaj te briga  |  23 .07. 2023 ob  08: 57
Kako je pa z mamo?
kaslc |  22 .07. 2023 ob  10: 53
14
Tudi na Policijski postaji je mama večkrat poizkusila z prijavo . Pa so jo odpravili ,kaj spet teži.
Imperio  |  21 .07. 2023 ob  21: 51
16
Luka Mesec je pravi za raziskovanje o
kokain-gate.
Strokovnjak za snifanje.
Sola |  21 .07. 2023 ob  21: 50
32
No pa da vidimo kaj boste naredili zoper CSD-ja. Bo spet ugotovljeno, da so delali vse po pravilih. Prosim vas lepo, kot vedno, boste na koncu pometli pod preprogo.
glas razuma |  21 .07. 2023 ob  16: 33
24
Da bi big dal , da srečam tega odpadnika