VARNO JE SEKSI! PRENAŠAJ SPOROČILO, NE VIRUSA: Brezplačna testiranja tudi v Kopru

Koper

"V okviru svetovnega dneva boja proti AIDS-u bomo 28. in 29. novembra na fakultetah Univerze na Primorskem delili kondome in rdeče pentlje ter osveščali o testiranju na HIV," sporoča Tamara Crnjac, vodja projekta PreProstoVoljni.

Pravočasno testiranje na HIV in takojšnje zdravljenje pomeni boljše izide zdravljenja. S pozitivnim odnosom do testiranja in pogostejšim testiranjem oseb, ki imajo večje tveganje za okužbo, je tudi Slovenija med državami, kjer je opazen upad novih diagnoz okužbe s HIV.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) približno vsak peti prebivalec, ki v Evropi živi s HIV, ne ve za svojo okužbo in približno vsak drugi zanjo izve pozno. Ocenjujejo, da je v Sloveniji nekaj manj kot tisoč oseb s HIV, med njimi jih približno petina za svojo okužbo ne ve.

Najpogostejši način prenosa je z nezaščitenimi spolnimi odnosi, največje breme okužbe pa nosijo moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. V letu 2018 so v Sloveniji postavili 35 novih diagnoz okužbe s HIV, pet manj kot v letu 2017 in manj kot kadarkoli po letu 2010.

Kje se lahko testirate?

Brezplačno in anonimno testiranje za virus HIV bo možno 2. decembra od 8.30 do 10.30 v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Območna enota Koper (Ambulanta za cepljenje, Vojkovo nabrežje 4a, Koper).

Redna tedenska testiranja s svetovanjem potekajo tudi na sedežu društva Legebitra, občasno je na voljo tudi mobilno testiranje s svetovanjem na terenu po vsej Sloveniji. Tu se lahko obenem testira tudi na gonorejo, sifilis in okužbo z virusoma hepatitisa B in C. Termine sproti objavljajo na spletni strani www.kajisces.si.

Testiranje na HIV je na voljo tudi na posebnih testirnih mestih po vsej Sloveniji (ponekod je brezplačno, ponekod samoplačniško). Seznam je dostopen na spletni strani Ministrstva za zdravje.

Projekt izvaja ŠOUP v okviru projekta PreProstoVoljni, ki ga sofinancira Mestna občina Koper, v okviru Sklada Živeti s pristaniščem pa ga je podprla tudi Luka Koper, d.d.

Deli novico: