VANDALI ZNOVA UNIČILI OGROMNO FASAD PO CENTRU KOPRA: Policijska preiskava v teku (FOTO)

Koper

V mestnem jedru Kopra so neznanci ponoči s srebrno barvo pografitirali fasade v Župančičevi in Čevljarski ulici ter na Prešernovem trgu. Zadevo si je danes že ogledala policija. Preverja se sum storitve prekrška (pisanje po objektih) ali kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Ni prvič, da so se vandali spravili na pročelja hiš v starem mestnem jedru Kopra in tudi drugih fasadah po mestu, manj oziroma praktično nič pa tovrstnih dejanj ne beležijo v Izoli in Piranu.

Področje urejata zakon o varstvu javnega reda in miru ter kazenski zakonik, storilca lahko doleti zajetna globa ali celo zapor do dveh let. Čeprav policisti ob vsaki prijavi opravijo ogled kraja, zbirajo obvestila in zavarujejo morebitne sledi, je verjetnost, da storilca tudi izsledijo, majhna. 

Zakon veleva, da se, kdor piše ali riše po zidovih, ograjah ali drugih javno dostopnih krajih, razen krajih, kjer je to dovoljeno, kaznuje z globo 208,65 evrov, posebna kategorija pa je dejanje, storjeno z namenom vzbujanja narodnostne, rasne, spolne, etnične, verske, politične nestrpnosti ali nestrpnosti glede spolne usmerjenosti, za katero se storilec kaznuje z globo najmanj 834,58 evrov. V kolikor nekdo tujo stvar poškoduje, uniči ali napravi neuporabno, pa se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let.

Koprska občina je sicer v zadnjem času grafitarjem namenila nekaj sten (denimo v podhodih), kjer so se ti lahko umetniško izrazili. A ko gre za dejanja brez kakršne koli umetniške vrednosti, ki so storjena brez dovoljenja, ima občina do njih ničelno stopnjo tolerance. "Avtorji grafitov se očitno ne zavedajo, da s svojim ravnanjem uničujejo bogato kulturno dediščino mesta, na katero bi morali biti vsi izredno ponosni. Občina bo zato tudi v tem primeru zoper neznanega storilca podala predlog za kazenski pregon," so sporočili z občine. 

Občina bo na podlagi podatkov o lastništvu porisanih objektov lastnike pozvala k odstranitvi napisov, za objekte v njeni lasti pa odstranjevanje naročila Marjetici Koper. Ta bo grafite odstranila s peskanjem, paro in biološko razgradljivimi geli, ki v najmanjši možni meri poškodujejo poslikane stenske površine. Po uspešni odstranitvi grafitov bo po potrebi obnovila tudi barvo na pročeljih poškodovanih objektov. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
olor |  18 .06. 2020 ob  19: 44
Povsod so kamere, vsaj bile so v dobi prejšnjega župana. A te kamere ne vidijo nič? ali je njihova resolucija tako slaba, da so posnetki neuporabni?!
Piero Panin |  17 .06. 2020 ob  18: 04
Ma to so ti mucli na motorinih,skadijo dva spinela v parku in pol gredo iskat zurko..recimo skicira penis,pol politicne tematike recimo srbija od Ljubljane do Tokia,kaksna modra misel,zivljenski nauk itd..kujo,amayzing..itd
vseved |  16 .06. 2020 ob  20: 38
tudi pes se poserje kjer pride.
Tiramola  |  16 .06. 2020 ob  16: 00
12
Občina je dovolila, da grafitarji rišejo samo po nekaterih fasadah... NAPAKA. NAPAKA.....
Grafitarji pa so razumeli, da lahko rišejo po vseh Vaših fazadah in zidovih.
Grafitarji ne rišejo po svojih zidovih, ker njihove mame to ne dovolijo.
Zato naj škodo plača občina.
Enako v Piranu.
Lp