VANDALI SE ZNAŠAJO TUDI NAD KRAJINSKIM PARKOM: V Strunjanu pokracali stopnice, izruvali in požgali kukalo (FOTO)

Piran

"Čeprav se ogromna večina obiskovalcev parka obnaša izjemno odgovorno, se nekaterim objestnežem očitno zdi potrebno uničevati parkovno infrastrukturo," so pred dnevi zapisali v Krajinskem parku Strunjan in zapis podkrepili s fotografijami počečkanih stopnic in tabel. V parku vsakogar, ki bi kaj vedel o teh dejanjih, prosijo, naj jim to sporoči. Občasno se srečujejo tudi s kurjenjem na prostem, odpadki pa so konstanta: ne samo tisti, ki jih naplavi morje, temveč tudi tisti, ki jih (sicer res zanemarljiv delež) obiskovalci odmetavajo.

"Grafiti so zelo pogosti. Ne samo na infrastrukturi, temveč tudi na naravnih predmetih, zlasti kamnih ob obali. Imamo tudi veliko primerov kraje (jeklenic na zaščitnih ograjah, lesenih elementov na klopeh, označevalnih tablic) in preprosto uničevanja – imeli smo celo primer izruvanja ter požiga kukala," opisuje Robert Smrekar, direktor Krajinskega parka Strunjan, kjer vandalizem pogosteje beležijo poleti, vendar se z njim srečujejo tudi izven sezone.

Čeprav se ogromna večina obiskovalcev parka obnaša izjemno odgovorno, se nekaterim objestnežem očitno zdi potrebno...

Objavil/a Krajinski park Strunjan dne Nedelja, 14. junij 2020

"Grafiti – ne glede na drugačna mnenja posameznikov – kvarijo izgled parka, vanj ne spadajo," meni direktor parka in dodaja: "Nenazadnje povzročajo škodo in gre po naši oceni za kazniva dejanja. Enako seveda velja za tatvine in devastacijo opreme."

"Stroški čiščenja, brušenja, montaže, nabave ... so odvisni od predmeta in obsega škode. Na letni ravni pa se pogovarjamo o več tisoč evrih," pravi Smrekar, ki razlaga, da je težava privedla do tega, da pri načrtovanju postavljanja opreme med prvimi upoštevajo vpliv vandalizma: kakšno opremo in kje jo umeščati, da bo vpliv vandalizma čim manjši. Bodo pa v parku tako kot do sedaj poskušali, znotraj svojih finančnih možnosti, sanirati posledice teh dejanj, saj so prepričani, da si park in obiskovalci to zaslužijo.

Nekdo je celo zbirko plastičnih vžigalnikov zatlačil v odprtine skal, približno 20 jih je.

Nekaj območij v parku je sicer pokritih z videonadzorom. "Nekaj dodatnih kamer bomo postavili v okviru na novo pridobljenega EU projekta MedPAN Networks, iluzorno pa bi bilo pričakovati, da bi vsako ped parka imeli pod videonadzorom. Ne samo zaradi stroškov, temveč zlasti ker si vsi v naravi želimo zasebnosti," ob tem poudarja Smrekar.

Velik problem, s katerim se soočajo v Krajinskem parku Strunjan, so tudi cigaretni ogorki, na kar te dni opozarjajo v okviru projekta Posvoji obalo. Kot opomnik vsem obiskovalcem so v soboto postavili poseben kubus na strunjanski plaži (na fotografiji zgoraj), v katerega so vstavili 20.000 cigaretnih ogorkov, ki so jih nabrali v okviru akcije Čista obala v pičlih dveh urah. V parku imajo zaposlena dva delavca v okviru javnih del, ki redno skrbita za čistočo, seveda pa jim pri tem veliko pomagajo tudi ljubitelji parka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tomaž |  08 .07. 2020 ob  06: 02
Problem niso toliko predpisi, odloki, prepovedi. Problem je uveljavljanje predpisov. Kje so kakšni redarji ali kaj podobnega? V strunjanskem parku še nikoli nisem srečal koga takega. Isti problem kot s prepovedanim prometom na plaži v San Simonu. Nikjer nobene kontrole, samo pobožne želje, da se bodo uporabniki držali predpisov. Vandale je treba sankcionirati!
Posta |  22 .06. 2020 ob  17: 25
200 EUR KAZNI za VSAK ČIKEC in za VSAK DREKEC, pa bo mir. Največji Problem je, da so na občini sami diplomiranci, da bi pa malo uporabili kmečko logiko pa napisali kak OBČINSKI ODLOK, za to pa ni časa. Isto je na portoroški plaži, povsod čiki, če hočem kam brisačo postavit moram najprej svinjarijo za drugimi počistit.
Mimogrede za naše občinarje, v Italiji napr. Bibione, Ligniano tam na plaži ne smeš kadit, postavljen je pri vhodu plaže otoček ( miza z sedeži, kjer lahko pokadiš svoj čikec, za tistega ki brez njega ne more) in tako je tudi prav. Grem na zrak z otroci pa moram tisti cigaretni smrad vohat. V soboto sem šla na Slavnik, tudi tam po poti ogorki.
To zagotovo ni v redu.
vseved |  16 .06. 2020 ob  14: 37
Onemogočit dostop po tej poti.
kokodek |  16 .06. 2020 ob  14: 33
kulturni turisti na obisku