Van Rompuy: EU pripravljena pomagati Sloveniji z razpoložljivimi sredstvi

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy se je danes v Sloveniji seznanil tudi s posledicami vremenskih težav, ki so v minulih dneh zajele državo. Dejal je, da je EU z razpoložljivimi sredstvi pripravljena pomagati Sloveniji, premierka Alenka Bratušek pa je prepričana, da bo Slovenija zaradi naravne nesreče upravičena do evropskega denarja.

Bratuškova je na novinarski konferenci po srečanju z Van Rompuyem danes v Ljubljani spomnila, da do njegovega obiska ne prihaja v najboljših časih za Slovenijo, ki je zaradi vremenskih razmer in z njimi povezanih okoliščin v zelo slabem stanju. Van Rompuyu je pojasnila, da je 25 odstotkov gospodinjstev brez električne energije. "Zato najprej še enkrat zahvala vsem, ki na terenu skrbjo za to, da je situacija, kolikor je pač lahko, normalna," je povedala.

Obvestila ga je, da je Slovenija zaprosila za mednarodno pomoč znotraj EU. "Vesela sem, da so Nemčija, Avstrija in Češka že poslale v Slovenijo nekaj velikih generatorjev, ker je to to, kar v tem trenutku najbolj potrebujemo," je dejala premierka. Ocena škode še ni narejena, glede na to, kašno je stanje na terenu, pa Bratuškova lahko reče, "da je to naravna nesreča takšnih razsežnosti, da bo Slovenija upravičena tudi do denarja, ki je za to na voljo v EU".

Van Rompuy je izrazil sočutje z vsemi, ki jih je prizadelo vreme. "EU je na prošnjo pripravljena pomagati Sloveniji z razpoložljivimi sredstvi," je zagotovil. Mehanizem civilne zaščite v okviru EU je bil aktiviran in deluje, je spomnil Belgijec in pohvalil sosednje države, ki so že pomagale Sloveniji.

Padavine po Sloveniji so večinoma ponehale, medtem ko temperature razen na Obali še naprej vztrajajo okoli ledišča in s tem tudi ledeni oklep, ki je ohromil Slovenijo. Številni so še vedno brez elektrike in vode, zaprtih je veliko šol in vrtcev, težave so v mobilni telefoniji, oviran je promet. Za severozahod države ponovno velja rdeči alarm.

Kobila od Bratuškove |  03 .02. 2014 ob  17: 44
je mesece in mesece govorila: Mi znamo! Mi zmoremo sami! Ne potrebujemo pomoči! In zdaj, ko je pokrila milijardne lopovščine z davkoplačevalskim denarjem, zdaj išče pomoč v EU?!?