VAM PES POGOSTO 'DAJE' TAČKO? Veterinarji so razkrili, kaj vam želi povedati

Trendi

Najpogostejša oblika komunikacije pri psih je lajanje in takrat nam je večinoma jasno, kaj hočejo povedati. Kaj pa pravzaprav pomeni, ko se nas dotikajo s tačko? To so razkrili veterinarji.

Jasno je, da je to njihov način komuniciranja. Gre za znak, da želi pes z vami vzpostaviti stik. "V človeškem svetu bi bilo to nekaj podobnega pokašljevanju, s katerim bi radi sogovorniku dali vedeti, da želite nekaj povedati," pojasnjuje ameriška trenerka psov Colby Lehew.

"Obstaja veliko psov, ki komunicirajo s svojimi tacami, razlog pa je zelo preprost – tega smo jih naučili. Ko pes da tačko lastniku, se bo ta verjetno pozitivno odzval in psu pogosto ponudil nagrado," pravi veterinarka Sarah Wooten.

Z 'dajanjem' tačke psi izkazujejo zadovoljstvo, še posebej, če to storijo, ko jih že božate. Takrat vam želijo povedati, da jim božanje paše in da z njim nadaljujete. To bodo pogosto storili tudi, če ste jih prenehali crkljati, da bi vam rekli, da to ponovite, piše Reader's Digest.

Poleg tega da pokažejo, kaj hočejo, psi pogosto ponujajo taco, če opazijo, da je njihov lastnik slabe volje. Z dotikom želijo lastniku sporočiti, da bo vse v redu. "Kot da bi ti radi povedali, da razumejo, kaj se ti dogaja in da bo na koncu vse v redu. Tako pokažejo ljubezen," še dodaja Wootnova.

Z dotikom pa vam bodo povedali tudi, da se oni ne počutijo dobro. "Po govorici telesa psa boste vedeli, ali vam daje 'srečno tačko' ali manj srečno, ki kaže, da se ne počuti dobro. Takrat ne želi nagrade v obliki piškotov, ampak išče tolažbo," pa pravi veterinarka Sara Ocha.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija