VAM JE POBEGNIL PES? Razveseli vas lahko klic iz obalnega zavetišča, a ne bo zastonj

Koper

Marsikateremu lastniku psa se je že pripetilo, da je njegov štirinožni ljubljenček odtaval od doma. Razlogov za to je lahko več. Do tega lahko pride, če se je prestrašil, je sledil vonju goneče psičke ali pa se je iz radovednosti podal na raziskovanje. Dostikrat se ob tem zgodi, da pes zaide tako daleč, da ne najde več poti nazaj. Med iskanjem pa se lahko zgodi, da boste prejeli klic iz zavetišča, kjer vam bodo povedali, da so vašega psa izlovili na podlagi prijave drugih občanov.

Prva reakcija, ko pes uide oziroma zbeži od doma, je strah. Skrbi nas, da se mu ne bo kaj pripetilo, da ne bo med paničnim begom pristal pod avtomobilskimi kolesi ali pa kam zataval, kjer bi ostal brez zavetja, hrane in vode. V tem primeru je pomembno, da čim prej odreagirate in razmislite, kako se lotiti iskanja

Najprej preverite, ali se je vaš pes res izgubil ali se je le skril v kakšnem kotičku vašega doma, nato pa se lotite iskanja. Preden se odpravite od doma, s sabo vzemite kakšno izmed njegovih fotografij, saj boste mimoidočim lažje pokazali, kakšen je. Z namenom, da ga lažje prepoznajo in vam sporočijo, če ga bodo videli. Na iskanje vzemite tudi katero izmed njegovih piskajočih igrač, saj imajo psi izvrsten sluh. Med iskanjem pa vas lahko preseneti tudi klic iz lokalnega zavetišča, saj so ga njegovi uslužbenci morda izlovili na podlagi prijave drugih občanov.

Odgovornost za zagotavljanje oskrbe nikogaršnjih živali (pes, mačka) ima vsaka občina. Zakon o zaščiti hišnih živali opredeljuje, da je zagotovitev zavetišča lokalna zadeva javnega pomena, ki se izvršuje kot javna služba, pri čemer mora biti na vsakih 800 registriranih psov v občini zagotovljeno eno mesto v zavetišču.

Na območju obalnih občin (Koper, Ankaran, Izola in Piran) javno službo na področju zaščite živali in upravljanja obalnega zavetišča izvaja Javno podjetje Marjetica Koper. V okviru javne službe zagotavljajo sprejem prijav o zapuščenih živalih, nudijo veterinarsko pomoč zapuščenim živalim, ulov, prevoz in namestitev ter oskrbo v zavetišču. Prav tako skrbijo za iskanje skrbnikov teh živali ter oddajo novim lastnikom.

V Obalnem zavetišču za zapuščene živali so nam povedali, da se število prijav, ko pes uide od doma, zelo razlikuje glede na obdobje v letu. "Večina primerov je še vedno v toplejših delih leta in kotitveni sezoni, ko psički, ki nimajo primerno zavarovanih izhodov, radi 'pohajajo'. Nekaj primerov pa je vsako leto tudi v obdobju okrog novega leta zaradi pirotehnike," so pojasnili. V letu 2023 so imeli 81 primerov izgubljenih, najdenih in vrnjenih lastniških psov. O izgubljenih psih jih najpogosteje obvestijo občani.

Ob najdbi najprej poskušajo odčitati mikročip, nato pa še na terenu preverijo lastništvo v Centralnem registru hišnih živali. Če so podatki popolni, pokličejo lastnika in se dogovorijo za prevzem. "V večini primerov se lastniki pripeljejo do nas, če to ni mogoče, jim psička pripeljemo mi. Če se lastnik ne oglasi, poizkusimo še s SMS sporočilom. Če po nekaj minutah ni odziva, psa odpeljemo v naše zavetišče, kjer počaka na prihod lastnika," so o postopanju ob najdbi psa povedali v obalnem zavetišču. Ta se nahaja v Dvorih pri Sv. Antonu. Živali, ki so sprejete v zavetišče, so veterinarsko pregledane in pod stalnim veterinarskim nadzorom, kar jim zagotavlja kakovostno oskrbo med začasnim domovanjem.

Ob ponovnem prevzemu psa mora lastnik poravnati stroške ulova in oskrbe psa v zavetišču, v kolikor ga prepeljejo tja. Zakon o zaščiti živali namreč te stroške opredeljuje kot 'stroške v zvezi z zapuščeno živaljo', ki jih plača dotedanji skrbnik živali, skladno s cenikom zavetišča. Nikakor pa ne gre za globo.

Strošek izlova je 40 evrov, strošek izlova izven delovnega časa (nedelje in prazniki) 60 evrov. Oskrbni dan manjšega psa (do 10 kg) je 15 evrov, oskrbni dan večjega psa (nad 10 kg) 20 evrov. Vsi zneski so z vključenim DDV. Cena do prevzema se sorazmerno viša glede na število dni, ki jih pes preživi v zavetišču.

Kaj pa v primeru, ko lastnika ne morejo odkriti, kdo takrat krije stroške? "Ko lastnika ne moremo odkriti, torej pes ni mikročipiran, plačamo strošek mi kot upravljalec in ga kasneje zaračunamo štirim občinam. Po 120 dnevih v zavetišču, ko gre za dolgotrajno oskrbo, nadaljnje stroške krije država. Vmes seveda naredimo vse, kar je v naši moči, da lastnika najdemo. Objave na spletni strani, socialna omrežja, kontaktiramo najditelja še enkrat, če ima kakšen nov podatek, radio in ostalo," so pojasnili.

Da pa bi do takšnih primerov prihajalo čim bolj poredko, v obalnem zavetišču vsakemu lastniku psa svetujejo čim bolj odgovorno lastništvo: "Obvezno čipiranje psa, na čipu pa naj bodo aktualni podatki, torej veljavna telefonska številka in stalni naslov. Dobrodošla je tudi ovratnica z obeskom in telefonsko številko, tako lahko že najditelj kontaktira lastnike in se izognete čakanju na nas in morebitnim stroškom. Na ta način seveda tudi psičku prihranite ogromno stresa in situacij, katerih ni vajen."

Trenutno skrbijo za 16 psov in okrog 100 mačk. Se pa število mačk v tem obdobju dnevno spreminja, zato težko podajo točno številko. "Pri mačkah je tudi nekaj prostoživečih, ki jih spustimo v okolico zavetišča, kjer se prosto gibljejo, vedno pa imajo na voljo svežo vodo, hrano in zatočišče," so pojasnili.

Sicer najdene živali stalno objavljajo na Facebok in Instagram profilu ter spletni strani zavetišča. Ob tem so dodali, da je trenutno nekoliko slabše posodobljena le spletna stran, saj so v mesecu maju prešli na novo, vsebine pa še dodajajo. Je pa trenutno zelo veliko živali, ki iščejo nov dom: "Še več jih v tem obdobju (žal) tudi pričakujemo."

???? Pablo je super simpatičen 6-mesečni mešanček. ???? Starosti primerno je zelo razigran, navihan in z neomejeno količino...

Objavil/a Zavetišče Obala l Obalno zavetišče dne Ponedeljek, 17. junij 2024

O tem, kakšno je zanimanje med občani, da bi posvojili zapuščenega psa ali mačka, so nam povedali, da so v letu 2023 v nov dom oddali 58 psov in 116 mačk. "Zanimanja je kar nekaj, je pa to žal še vedno pogojeno s starostjo, velikostjo in izgledom živali. Mi si zelo prizadevamo, da ljudem približamo tudi posvojitve starejših in večjih živali. Sploh pri muckah recimo, je zelo dobrodošla posvojitev malce starejših, saj so že navajene uporabljati mačje stranišče, pa tudi marsikateri copat in roža bosta ostala cela. Podobno velja pri psičkih, saj so nekateri že navajeni na spretno hojo s povodcem, družbo ostalih živali in ukaze, kot so sedi, tačko, poleg in podobno," so še povedali v obalnem zavetišču.

V primeru, da najdete brezdomno, zavrženo ali izgubljeno žival, je najbolj pomembno, da žival najprej spravite na varno. Pri zelo mladih živalih je življenjskega pomena tudi to, da pridejo na toplo. Izgubo živali ali najdbo zapuščene živali je potrebno prijaviti pristojnemu lokalnemu zavetišču za zapuščene živali. O najdbi živali pa je potrebno zavetišče obvestiti v roku 24 ur. V kolikor je žival poškodovana, je to potrebno storiti takoj na dežurno številko zavetišča ali s klicem na Center za obveščanje 112, ki vas bo povezal z zavetiščem, ki je pristojno glede na občino, v kateri je bila žival najdena. Zavetišče mora zagotoviti namestitev živali v zavetišče v roku 24 ur po sprejemu obvestila, če gre za poškodovano žival, pa v roku štirih ur.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija