"VALOVI DOSEGAJO TUDI DO TRI METRE VIŠINE": Naplavilo ogromno morske trave, odvažati jo morajo s kamioni (FOTO, VIDEO)

Piran

Skladno z napovedmi agencije za okolje voda zaradi visokega plimovanja in močnega južnega vetra že ves teden poplavlja nekatere predele Pirana in tamkajšnjim prebivalcem povzroča preglavice. Danes zjutraj ob 7.49 se je v mestu ponovno sprožila sirena javnega alarmiranja z znakom  opozorilo na nevarnost. Poleg visokega plimovanja danes težave povzroča tudi močan veter, zaradi katerega so visoki valovi poplavili Prešernovo nabrežje.

"Včeraj je bila voda povišana skladno z napovedmi, ko se je morje na obalo prelivalo za okoli 30–40 cm, na srečo pa ni bilo močnega vetra," je pojasnil poveljnik piranske civilne zaščite Robert Zirnstein, medtem ko je danes situacija drugačna. "Zaradi južnega vetra voda na obalo pljuska v valih, vodna gladina pa je dosegla 220 centimetrov". Morje poplavlja do Hotela Piran in po celotnem Prešernovem nabrežju," je današnje razsežnosti opisal poveljnik.

Takšna je bila situacija v mestu včeraj zvečer 

Poplavljanje morja v Piranu

???????? Tudi nocoj je morje v Piranu prestopilo bregove in poplavilo cestišče

Objavil/a Okolje Piran dne Sreda, 03. november 2021

Visoki valovi danes poplavljajo Prešernovo nabrežje, Tartinijev trg poln naplavin 

Visoko valovanje težave povzroča predvsem na Prešernovem nabrežju, kjer je danes naplavilo več kot 20 cm morske vode. "Valovi dosegajo tudi do tri metre višine," pojasnjuje Zirnstein.

"Na Tartinijevem trgu nam morje dela preglavice s čistočo. Predvsem so problematične različne naplavine, ki jih je razburkano morje prineslo na kopno," je še povedal poveljnik, ki dodaja, da je med naplavinami ogromno morske trave, ki jo odvažajo s kamioni.

Danes po 10. uri naj bi se morska gladina sicer spustila, je še povedal. "Srečo imamo tudi z vremenom, ki je danes sončno," je še dodal.

???????????? Razburkano morje v Piranu povzroča nemalo nevšečnosti. Na Prešernovem nabrežju več kot 20 cm morske vode, Tartinijev trg poln naplavin.

Objavil/a Regional dne Četrtek, 04. november 2021

Sicer pa so tudi danes v civilni zaščiti občanke in občane opozorili, da zaradi navedenega pojava pravočasno umaknejo svoja vozila na višje ležeče površine ali na parkirišče na Fornačah, saj tega kljub vsakodnevnim opozorilom nekateri še niso storili. 

Čeprav vremenska slika za danes kaže delno izboljšanje, poveljnik poudarja, da se z napovedjo ne želi prenagliti: "Raje rešujemo dan po dan in koga po nepotrebnem prestrašimo, kot pa da smo prepozni." Že današnja večerna plima naj bi namreč dosegla med 305–310 centimetrov višine, zato bo civilna zaščita ponovno pozvala prebivalce k umiku jeklenih konjičkov

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  05 .11. 2021 ob  07: 37
Za dva kubika morske trave koliko kamionov in voženj je potrebno opraviti.
Munk |  04 .11. 2021 ob  12: 21
... in potem na avtonet piše "prodam vozilo, voženo samo po obali"... :)