VALENTIN BREZ KLJUČA DO KORENIN: Temperature čez dan pod ničlo, pa še snežna pošiljka

Slovenija

Z današnjim dnem se končuje obdobje nekoliko višjih temperatur in prihaja vsaj teden dni mrzlega vremena. Najhladneje bo od petka do nedelje, 14. februarja, ko goduje sv. Valentin. V slovenskem ljudskem izročilu je to dan, ko se začne prebujati narava, od tod tudi rek: sv. Valentin ima ključe od korenin. A bo letos, kot kaže, na ta dan mrzlo.

Danes na vreme pri nas še vpliva ciklonsko območje, ki se je poglobilo nad severno Italijo in severnim Jadranom. Ko se bo ponoči pomikalo proti vzhodu, pa bo od severa tudi k nam začel dotekati občutno hladnejši zrak.

"Tako se bo jutri najprej ohladilo v višinah, po nižinah pa pričakujemo najnižje temperature nekje ob koncu tedna, v petek, soboto in nedeljo, ko bodo jutranje temperature večinoma med minus pet in minus deset stopinj v notranjosti, pa tudi čez dan se predvsem v petek in soboto predvidoma ne bo segrelo nad ničlo," je prihodnje vremensko dogajanje povzel dežurni prognostik na agenciji za okolje Brane Gregorčič.

Hladno bo tudi na Primorskem, kjer bo pihala burja. Bo pa ob koncu tedna ob nizkih temperaturah prevladovalo dokaj sončno vreme.

"Pričakujemo tudi nekaj severnega do severovzhodnega vetra, tako da bodo najnižje jutranje temperature tam, kjer so bolj zatišne lege in imajo snežno odejo. Tam bo lahko ob jutrih tudi pod minus 15 stopinj, a večinoma bo zaradi prevetritve jutranja temperatura med minus pet in minus deset stopinj," je pojasnil Gregorčič.

Padavine bodo ponehale do četrtkovega jutra. Sprva bo po nižinah v glavnem še deževalo, v noči na četrtek pa se lahko meja sneženja predvsem na severovzhodu, pa tudi na jugu Slovenije spusti do nižin in zapade do okoli pet centimetrov snega.

K nam torej v prihodnjih dneh s severa prihaja mrzel polarni zrak, ki že nekaj dni kroji vreme na severu Evrope. V Skandinaviji imajo mrzlo vreme že dobra dva tedna, v minulih dneh je ta mrzel polarni zrak preplavil tudi severni del Srednje Evrope in je zdaj dosegel severni rob Alp, v naslednjih dneh pa bo preplavil naše kraje. Pri nas bo predvidoma vztrajal kar kakšen teden dni, še vsaj prvo polovico prihodnjega tedna, je sklenil Gregorčič.

Največ snega pri nas je ta čas na severozahodu države. Davi je bila po podatkih agencije za okolje snežna odeja na Kredarici debela 470 centimetrov, na Voglu 250, v Ratečah so imeli zjutraj 62 centimetrov snega, na Vojskem pa 30 centimetrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija