VADBA, KI UPOČASNJUJE STARANJE: Lotite se pomlajevanja!

Trendi

Ljudje s staranjem izgubljajo mišično maso, povečuje pa se tveganje za srčno-žilne bolezni, demenco in oslabljen imunski sistem. Starejši so bolj nagnjeni k poškodbam, zato se sčasoma pričnejo manj gibati. Raziskave so pokazale, da lahko prav vadba upočasni omenjene degenerativne procese, piše Nature Metabolism. Študije, opravljene na miših, so pokazale, da lahko prav telovadba zažene obraten proces, to je pomlajevanje.

Študija je pokazala, da aerobna telovadba lahko privede do tega, da se stare celice po malem začnejo obnašati kot mlade in pridobijo njihove značilnosti.

Znanstveniki so tri tedne spremljali stare in mlade miši. Omogočili so jim dostop do vrtljivega kolesa, nato pa so analizirali, kako reagirajo njihove matične celice in mišično tkivo. Rezultate so primerjali z mišmi, ki niso imele možnosti gibanja na vrtljivem kolesu.

Po treh tednih so miši premestili v kletke, poškodovali so jim določene mišice in analizirali, kako se obnavlja poškodovano tkivo. Matične celice starih miši so transplantirali v poškodovane miši, nekaterim poškodovanim mišim pa so transplantirali celice mladih miši.

Mišične matične celice starih miši, ki so telovadile, so se začele vesti kot celice mladih miši. Ustvarile so več vlaken kot celice miši, ki so niso telovadile.

Pomemben je tudi podatek, da so vsi blagodejni učinki telovadbe izginili po tednu dni, zato so znanstveniki zaključili, da je treba vaditi kontinuirano.

Preden bi lahko razglasili telovadbo za 'čudežno tabletko' proti staranju, pa bo potrebno opraviti še nekaj raziskav, poudarjajo znanstveniki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija