VABLJENI V KOPRSKO LOŽO: Peta edicija manifesta Spekula predstavlja študijo umetniških del in pojavov

Koper

Peta edicija manifesta Spekula predstavlja študijo umetniških del in pojavov, vezanih na polje vidnega in zaznavnega skozi interpretacijo kolektivnega ali posameznega dotika kreativnega, empiričnega udejanjanja skozi risarske, slikarske, prostorsko instalacijske ter vizualno umetniške prakse. Pod vprašaj in v osrednjo študijo se postavlja izkušnje in raziskave avtorjev, ki s svojim delom zaznajo lastna posamična odkritja skozi oseben pogled in dotik lastnih kreacij ob tvorjenju novih podob, ki venomer generirajo nove spomine, resnice in dražljaje.

Prav tam, kjer naslov narekuje obravnavo vidnega in spomin, se srečujemo s skupino avtorjev, kot so: Duša Jesih, Rajko Apollonio, Miha Štrukelj, Maxime Berthou in Mark Požlep. Na razstavi, ki je letos v Galeriji Loža v Kopru, se tako prepletajo medijsko podprta različna dela, ki kažejo na kompleksnost in utemeljeno sleherno samostojno rast likovne govorice ter kontekst posameznikovih udejstvovanj. Avtorji predstavljajo visokokakovostne akterje tako na slovenski kot mednarodni umetniški sceni. Timbrika, sled, kakovost, ki so jo avtorji zmožni, narekuje standarde sodobne umetnostne afirmacije in sofisticiran umetnostni kod.

Tako se letošnja edicija Spekule začne v četrtek, 5. oktobra, ob 18.00 uri z otvoritvijo osrednje razstave 'The memory of the visible and the touch' - 'Spomin vidnega in dotik' v Galeriji Loža v Kopru, ki bo na ogled do 5. novembra.

Manifest Spekula spremljajo različni dogodki, kot so okrogle mize, gostujoča predavanja, spremljevalne razstave, ogled razstavišč, ustanov in ustvarjalne delavnice. Pester program je namenjen študijskemu udejstvovanju; služi kot platforma za razvoj  umetniških dosežkov znotraj lokalne skupnosti in univerzitetnega prostora ter promociji novega študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje na Univerzi na Primorskem, Pedagoški fakulteti.

Dogodki so s strani Univerze na Primorskem, Pedagoške fakultete, namenjeni promotorstvu kulturno umetniške produkcije in specializiranih poklicev ob strategiji razvoja novih umetniških študijskih programov.


četrtek, 5. oktober ob 18.00 v Galeriji Loža, Koper

razstava

Spekula v - 'Spomin vidnega in dotik'  / 'The memory of the visible and the touch'

Duša Jesih, Rajko Apollonio, Miha Štrukelj, Maxime Berthou & Mark Požlep

Kustos - Tilen Žbona

četrtek, 12. oktober ob 18.00 v Galeriji Atelier Svojc, Koper

razstava

Spekula v - 'Zmago posega', izbor kiparskih del

Kustos - Tilen Žbona

torek, 17. oktober ob 17.00 v Galeriji Loža, Koper

delavnica

Risba, sled dotika in teorija obravnave podobe

Vodi - Peter Ciuha

četrtek, 19. oktober ob 17.00 v Galeriji Loža, Koper

okrogla miza / pogovor / artist talk

Vpetost in senzibilacija lokalne skupnosti v kulturne politike

Borut Jerman, Boris Šuligoj, Tomaž Petrovič

petek, 20. oktober ob 18.00 v Galeriji Insula, Izola

razstava

Spekula v - 'Odtis vidnega'

Radovan Čok

Kustos / Dejan Mehmedović

četrtek, 26. oktober ob 17.00 v Galeriji Loža, Koper

okrogla miza / pogovor / artist talk

Grafično oblikovanje in vizualne komunikacije / Pogovor z avtorjem

Vojko Tominc

Moderator - Vid Lenart

Vljudno vabljeni na raziskovalne, kulturno-umetniške dogodke.