V ZRAKU VSI RAZPOLOŽLJIVI ZRAKOPLOVI, ŠAREC: "Zanašati se na dež ni dobra gasilska taktika" (FOTO, VIDEO)

Kronika

V posredovanje ob hudem požaru na goriškem Krasu je močno vpeta tudi Slovenska vojska. Z gašenjem iz zraka pomagajo s helikopterjem, na terenu pa je prisotnih skupno 136 vojakov. Tudi danes je na Krasu minister Marjan Šarec, ki poudarja, da je treba vse sile usmeriti v to, da požar čim bolj "zaprejo". Na pomoč so prispela tudi tri romunska letala.

Kot je v izjavi za medije dejal Šarec, so v zraku vsi razpoložljivi zrakoplovi – poleg dveh slovenskih vojaških in enega policijskega še helikopterji iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Srbije in Slovaške. V zraku je tudi hrvaški kanader. Pričakujejo tudi madžarsko transportno letalo casa za gašenje.

Na Brniku so medtem že pristala romunska letala. "Romunske oborožene sile so v podporo gašenja požara na Krasu poslale dva spartana, ki ju spremlja transportno letalo C130 hercules za logistično podporo. Spartan lahko v enem naletu odvrže 6000 litrov vode," je Slovenska vojska sporočila na Twitterju.

Sodelovanje in koordinacija potekata odlično, je ocenil Šarec. "Za naše vojaške kontrolorje leta je to velik izziv, kajti na tako majhnem prostoru koordinirati toliko zračnih plovil je zelo zahtevno delo, da ne pride do kakšnega trčenja," je dejal. Poleg tega je na požarišču zaradi dima izjemno slaba vidljivost.

Minister ob tem opozarja, da ponovno začenja pihati veter, kar se je dogajalo tudi v minulih dneh in poslabšalo stanje. "Zato ne moremo reči, da smo lahko mirni," je dejal in dodal, da je ključno, da se še vedno pred ognjem branijo objekti.

Fotografije iz prve bojne linije ????????????????‍???????? Gasilci in ostali prostovoljci iz celotne Slovenije se že sedmi dan zapored z...

Objavil/a Gasilci 112 dne Sobota, 23. julij 2022

Prav tako se ne morejo zanašati na padavine, ki jih meteorologi napovedujejo šele za torek, pa še takrat zgolj krajevne nevihte. "Moramo biti previdni in usmeriti vse sile v to, da požar čim bolj zapremo. Zanašati se na dež ni dobra gasilska taktika," je izpostavil.

Na terenu 1061 gasilcev

Gasilci, na terenu jih je 1061, zalivajo tudi robove cest, da bi preprečili preskoke požarov. Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja intervencije Sebastjan Čuk, so gasilci razdeljeni na več sektorjev, da tako lažje obvladujejo požar. Prav tako imajo s tem boljši pregled nad dogajanjem. Po njegovi oceni so s sektoriziranjem zelo uspešni pri zaznavi vsake spremembe požarišča. Pri gašenju pomaga tudi policijski top.

Logistiko sicer nekoliko otežuje obsežnost območja, ki ga pokrivajo, a Čuk še ni želel govoriti o obsegu požarišča. Več informacij o tem naj bi bilo znanih proti večeru.

Zbor gozdnih delavcev v nedeljo ob 7. uri v OŠ Komen

Zahvalil se je tudi vsem, ki izvajajo protipožarne poseke. Te so namreč zelo učinkovite za preprečevanje širjenja požara. Kot je še izpostavil Čuk, ob tem od gozdnih delavcev dobivajo dodatne informacije o morebitnih novih žariščih.

Ob požaru na goriškem Krasu poteka tudi obsežna prostovoljska akcija čiščenja in širjenja protipožarnih prometnic ter sečnje gozdov okoli vasi, v kateri sodeluje okoli 300 prostovoljcev. Vse usposobljene in primerno opremljene delavce k delu znova vabijo v nedeljo, ko bo zbor 7. uri pri osnovni šoli v Komnu, so sporočili iz zavoda za gozdove.

Pomaga tudi 136 vojakov

Pri posredovanju na Krasu pomaga tudi 136 pripadnikov Slovenske vojske, ki skrbijo za logistiko ter pomagajo pri oskrbi z vodo in saniteto. Slovenska vojska ima na terenu namreč skupno osem vodnih cistern s skupno kapaciteto 60.000 litrov, z dvema cisternama za gorivo pa oskrbujejo helikopterje, je povedala podpolkovnica Nina Raduha. Pripravljajo in razdeljujejo tudi tople obroke.

Na Krasu se je danes mudil tudi srbski minister za notranje zadeve Aleksandar Vulin. Srbska policija namreč sodeluje v gašenju požara na Krasu z dvema helikopterjema in posadkama.

V izjavi se medije je Vulin izpostavil pomen medsebojne pomoči, saj da nobena država ne more sama obvladati takega požara, kot je trenutno v Sloveniji. Srbija se je po njegovih besedah dobro pripravila na sezono požarov, med drugim imajo pet helikopterjev, opremljenih za gašenje. Kot pravi, si štejejo v veliko čast, da lahko pomagajo, in upajo, da bo njihova pomoč prinesla rezultat. Prenesel je tudi dobre želje srbskega predsednika Aleksandra Vučića.

Ob prihodu v Slovenijo se je z Vulinom srečala tudi notranja ministrica Tatjana Bobnar. Tako ona kot Šarec sta se mu zahvalila za pomoč, ki je v teh razmerah več kot potrebna in dobrodošla.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija