V ZDRAVLJENJE COVIDNIH BOLNIKOV SE VKLJUČUJE VOJSKA: To bodo njihove naloge!

Slovenija

Slovenska vojska (SV) se bo s svojimi zmogljivostmi vključila v zdravstveni sistem, je na včerajšnji dopisni seji sklenila vlada. Zdravstveni kader SV bo tako pomagal pri zdravljenju in negi bolnikov s covidom-19. Prostovoljci Rdečega križa Slovenije (RKS) bodo delo na covidnih oddelkih začeli v naslednjem tednu. Trenutno je za odziv pripravljenih 124 bolničarjev, a se lahko stanje dnevno spreminja, saj imajo tudi sami težave z obolevanjem.

Kot so v vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) spomnili v sporočilu po današnji dopisni seji vlade, se Slovenija sooča s hitrim porastom števila hospitaliziranih zaradi covida-19, kar pomembno vpliva na obremenitve zdravstvenih delavcev pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, še posebej v bolnišnicah. Pri teh se ministrstvo za zdravje sooča s pomanjkanjem ustrezno usposobljenega kadra za zdravljenje in nego bolnikov.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v četrtek ob obisku Klinike Golnik pojasnil, da se zato za pomoč v bolnišnicah dogovarjajo tudi s civilno zaščito, Rdečim križem in Slovensko vojsko.

Vlada pa je včeraj odločila, da SV s svojimi zdravstvenimi zmogljivostmi podpre delovanje zdravstvenega sistema. Slovenska vojska se bo s svojimi zdravstvenimi zmogljivostmi, s katerimi razpolaga, vključila v zdravstveni sistem in pomagala pri zdravljenju in negi bolnikov.

Na osnovi izvedene analize razpoložljivih virov in izkazanih potreb ministrstva za zdravje bo SV zagotovila pomoč javnim zdravstvenim zavodom z aktiviranjem zmogljivosti vojaške zdravstvene enote, ki imajo ustrezno usposobljen zdravstveni kader.

SV bo vzpostavila štiri skupine za pomoč, v vsaki skupini bo do pet ljudi, in sicer diplomirana medicinska sestra ali zdravstvenik, zdravstveni tehnik, vojaški bolničar ter dva bojna reševalca. Tako strukturo SV lahko zagotavlja na dolgi rok ob pogoju, da so skupine razporejene skupaj po zdravstvenih ustanovah, so še pojasnili.

Usklajuje se tudi aktivacija bolničarjev, ki so del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami pri Rdečem križu Slovenije. "Mi pa smo pripravljeni, saj so naši prostovoljci že pokazali srčnost in pripravljenost pomagati, ko je to treba in za to obstaja zakonska podlaga," so poudarili.

Prostovoljci bodo pomagali tam, kjer so potrebe največje. "Trenutno so to Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana in UKC Maribor ter Splošna bolnišnica Jesenice, a tudi to se dnevno spreminja," so pojasnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  14 .11. 2021 ob  15: 55
"dobro jutro" !
anton |  13 .11. 2021 ob  18: 17
"Na urgenci je vse polno, začenja se Bergamo. Jasno napišite ljudem, da je konec. In naslednji teden bo samo še slabše. Leporečenje po slovensko, da naj stopimo skupaj, je odveč. S tem vikendom se začne," pa je za Večer dejal šef urgence UKC Maribor Gregor Prosen.

vseved |  13 .11. 2021 ob  16: 49
Kam ste poniknili @manemebasat, obala1, Bella,...? Ste se končno cepili ? Upam, da niste na intenzivni ali na respiratorju .
magik |  13 .11. 2021 ob  13: 48
Minister za zdravje Janez Poklukar je v četrtek ob obisku Klinike Golnik pojasnil, da se zato za pomoč v bolnišnicah dogovarjajo tudi s civilno zaščito, Rdečim križem in Slovensko vojsko.

Ok, kaj ni tako, da se civilno zaščito, Rdeči križ in Slovensko vojsko aktivira v primeru izrednega stanja?
Kaj ni tako, da naj bi se kot prvo moralo razglasiti EPIDEMIJO in posledično zaradi epidemije razglasiti IZREDNO STANJE, na kar bi sledilo aktiviranje civilne zaščite RK in SV?