V ZDA VSE BOLJ POGOSTE KIBERNETSKE UGRABITVE: Starši plačali 80.000 dolarjev za sina v samoizolaciji (VIDEO)

Kronika

Kai Zhuang, kitajski študent na izmenjavi je bil najden podhlajen in prestrašen v ZDA, potem ko naj bi ga "kibernetsko ugrabili", zaradi česar so njegovi starši neznancem plačali več tisoč dolarjev.

17-letnika so našli v šotoru na odročnem predelu zvezne države Utah, poroča BBC. 

Domneva se, da se je Zhuang osamil, potem ko so z njim manipulirali ugrabitelji. Policija meni, da so ugrabitelji nadzorovali Kaija že 20. decembra, ko so ga videli policisti v Provu v Utahu. Že takrat je imel pri sebi opremo za kampiranje, a morebitne grožnje ugrabiteljev policistom takrat ni navedel.

Njegovi starši so decembra prejeli njegovo sliko, ob tem pa še zahtevo za plačilo odkupnine. Ugrabiteljem so nato plačali okoli 80 tisoč dolarjev in o ugrabitvi obvestili šolo, ki jo je njihov sin obiskoval.

Po podatkih policije, ugrabitelji prepričajo žrtve kibernetske ugrabitve, da se izolirajo in celo fotografirajo, da bi bilo videti, da so ujeti, kljub temu, da ugrabitelji niso prisotni. Namesto tega se žrtev spremlja prek internetno-telefonskega omrežja, kot so Facetime ali Skype.

Tako žrtev kot njihove družine so prepričane, da bo ugrabljenec oškodovan, če ne bodo upoštevali navodil.

Kljub temu, da ugrabiteljev ni bilo s Kaijem, se je policija v Utahu še vedno bala za njegovo varnost in pojasnila, da decembrske temperature v zvezni državi pomenijo tveganje, da bi lahko "čez noč zmrznil do smrti".

Vse več kibernetskih ugrabitev

Napredek tehnologije je kriminalcem olajšal izvajanje shem kibernetskih ugrabitev, menijo strokovnjaki. Točnih podatkov o številu tovrstnih primerov sicer ni, vendar pa Zhuangova izkušnja ni osamljen pojav, saj je vse več primerov kibernetskih ugrabitev v ZDA. Joseph Steinberg, strokovnjak za kibernetsko varnost je dejal, da je način, na katerega se v večini primerov izvaja, lahko zgodi komurkoli ter da so zločini postali veliko bolj usmerjeni in tudi veliko dražji.

Steinberg dodaja še, da ga skrbi napredek umetne inteligence za posnemanje glasov ljubljenih. Kriminalci v primeru kibernetske ugrabitve običajno pokličejo svojo žrtev in jo prepričajo, da je bila njihova ljubljena oseba ugrabljena, čeprav je ta v resnici na varnem, pojasnjuje. Storilec ob tem grozi, da bo "ugrabljeni" osebi škodoval, če ne zagotovijo odkupnine. 

Kot je povedala direktorica za študije Marie-Helen Maras, storilci naredijo vse, da bi žrtev obdržali na telefonu, z grožnjami ji ne dovolijo odložiti slušalke, saj s tem želijo, da njihova tarča sprejme prenagljene odločitve.

Veliko vlogo imajo tudi družbena omrežja, ki storilcem omogočajo, da zbirajo informacije o žrtvah, še preden vzpostavijo kontakt. S tem pridobijo vpogled v življenje posameznika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  03 .01. 2024 ob  18: 47
Mater je ta narod blesav.