V ZDA JE ZAČEL VELJATI NAJOSTREJŠI ZAKON PROTI SPLAVU: Ima pa še eno "nezaslišano" posebnost!

Svet

V Teksasu je včeraj začel veljati zakon, ki prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti v trenutku, ko se zazna srčni utrip zarodka, kar je ponavadi približno šest tednov po zanositvi. Posebnost zakona je njegovo uveljavljanje, ki sloni na zasebnih tožbah državljanov.

Država Teksas ne bo preganjala tistih, ki opravljajo umetno prekinitev nosečnost ali pomagajo ženskam pri tem, ampak omogoča zasebnim državljanom, da vlagajo civilne tožbe in v primeru uspeha dobijo najmanj 10.000 dolarjev. Zakon se torej zanaša na to, da bodo državljani tožili drug drugega, zalezovali nosečnice in nadlegovali vse, ki jim bodo pomagali pri splavu. Tožbe so mogoče na primer tudi proti tistim, ki ženske peljejo na umetno prekinitev nosečnosti.

Zakon lahko vrhovno sodišče ZDA še vedno zaustavi, vendar ni jasno kako, saj je sestavljen tako, da ga bo pravno težko spodnesti. Pravno tehnično namreč ni jasno, kdo bo zaradi njega trpel škodo, čeprav je s praktičnega vidika jasno, da bodo to med drugim nosečnice, ki bodo želele opraviti splav, in tisti, ki jim bodo nudili pomoč.

Strokovnjaki v ZDA zakon ocenjujejo kot največji poseg v pravico do splava v ZDA od odločitve vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade, ki je leta 1973 ženskam po ZDA omogočila pravico do umetne prekinitve nosečnosti. Sprejela ga je republikanska večina teksaškega kongresa, maja letos pa ga je podpisal republikanski guverner Greg Abbott.

V ZDA je še najmanj 12 republikanskih držav, ki so sprejele zakone za omejevanje pravice do splava, vendar pa so vsi trenutno blokirani na zveznih sodiščih. Le teksaškemu se je uspelo izmuzniti blokadi zaradi načina njegove uveljavitve.

Zakon je v Teksasu praktično razveljavil 85 odstotkov vseh umetnih prekinitev nosečnosti, kar bo verjetno zaprlo še kakšno kliniko. V ZDA se lahko splav opravlja le v posebnih klinikah. Teksas je že leta 2013 sprejel oster zakon proti splavu, ki ga je vrhovno sodišče razveljavilo, vendar se je vmes zaprla polovica od takratnih 40 klinik za splave v državi.

Teksaški republikanci vmes pripravljajo nov zakon, ki bo prepovedal vse splave s pomočjo tabletk. To pa je okoli 40 odstotkov vseh splavov v ZDA.

Na začetek veljave teksaškega zakona se je že odzval ameriški predsednik Joe Biden, ki ga je označil za ekstremnega in grobo kršitev ustavnih pravih določenih z odločitvijo v primeru Roe proti Wade.

"Teksaški zakon bo bistveno okrnil dostop žensk do potrebne zdravstvene nege, še posebej med manjšinami in posameznicah z nižjimi dohodki. Kar je najbolj nezaslišano je, da zakon pooblašča zasebne državljane za tožbe vseh, ki pomagajo pri splavu, kar lahko vključuje člane družine, zdravstvene delavce, uslužbence klinik ali neznance," je sporočil Biden ter zagotovil, da bo njegova vlada branila pravico žensk do splava.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  02 .09. 2021 ob  08: 25
Nekje talibani, drugje katolibani.
kokodek |  02 .09. 2021 ob  07: 29
ZDA višek napredka, haha