V Zadru bodo letos porabili dobrih 140 kilogramov drog

Kronika

Približno 105 kilogramov marihuane, 22 kilogramov heroina, osem kilogramov amfetaminov, šest kilogramov kokaina in 400 gramov ecstasyja bodo letos porabili v Zadru, so na podlagi raziskav mestnih odpadnih voda ocenili v zagrebškem Inštitutu Ruđer Bošković. Med poletno turistično sezono se je zvišala poraba heroina, kokaina in amfetaminov.

O analizi uporabe prepovedanih drog na podlagi snovi, ki so jih našli v zadrski kanalizaciji, so govorili v torek na konferenci o zlorabi mamil, ki je potekala v Petrčanih pri Zadru. Raziskavo so najprej opravili v treh pomladih mesecih, nato pa so jo ponovili med glavno turistično sezono, julija in avgusta letos.

V raziskavi so se osredotočili na heroin, kokain, ecstasy, amfetamin, metamfetamin in marihuano ter dva terapijska opijata - metadon in kodein. "Raziskava je pokala, da so v odpadnih vodah mesta Zadra merljive koncentracije vseh iskanih snovi, razen metamfetamina," je izjavo voditeljice projekta Senke Terzić povzel novičarski tportal.hr.

Na podlagi raziskave so tudi ocenili, da bodo letos v Zadru porabili dobrih 140 kilogramov različnih prepovedanih drog, pri čemer dobri dve tretjini odpade na marihuano.

Med drugim so ugotovili, da je bila občutno večja poraba heroina, amfetaminov in kokaina med glavno turistično sezono, medtem ko se pri marihuani in terapijskih opiatih ta ni zvišala.

Terzićeva je še pojasnila, da na podlagi objavljenih podatkov ne morejo ugotoviti števila uporabnikov drog, bo pa raziskava pomagala spremljati razsežnost zlorabe mamil.