V ZADNJIH DVEH DNEH POVEČAN INTERES ZA CEPLJENJE: Pred ZD Koper se je vila 150 metrov dolga vrsta! (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Zdravstveni domovi (ZD) so se po pojasnilih direktorja ZD Trbovlje Denisa Tomšeta na sestanku Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije dogovorili, da bodo pogoj PCT dosledno preverjali, razen pri testiranju in cepljenju proti covidu-19. V ZD Trbovlje večjih težav danes niso beležili, v ZD Kamnik je nekaj posameznikov želelo vstopiti brez pogoja. Predsednica zdravniške zbornice in vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je zadovoljna s poskokom v številu cepljenih proti covidu-19 v zadnjih dveh dneh. Kot je danes dejala v izjavi medijem, se sicer marsikdo verjetno cepi, da si prihrani testiranja, a vendarle bo to povečalo zdravstveno varnost.

Pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v ZD Trbovlje po Tomšetovih besedah preverjajo v sklopu triaže ob vstopu v zdravstveni dom. Prihaja do dodatnih obremenitev kadra, ker si je za posameznega uporabnika storitev treba vzeti več časa, zato se na vhodu včasih nabere daljša vrsta, je pojasnil Tomše.

Večjih zapletov danes niso beležili niti v ZD Kamnik, kjer pa je nekaj posameznikov želelo vstopiti brez pogoja PCT, je za STA pojasnil direktor Sašo Rebolj. "Danes smo si uredili tudi aplikacijo za preverjanje covidnih potrdil, tako da delo kljub preverjanju pogoja PCT poteka tekoče," je dodal.

V ZD Kamnik po njegovih besedah pogoj na vhodu preverjajo medicinske sestre in administrativno osebje. "Če bolnik oceni, da gre za nujno stanje, kontaktirajo zdravnika, kamor je bolnik namenjen," je pojasnil Rebolj. Vsak tak primer sicer presojajo individualno.

Tudi Tomše je zagotovil, da bodo vsi bolniki, katerih zdravstveno stanje je nujno, deležni obravnave v takšnem obsegu kot doslej. Opozoril je na obremenitve zdravstvenega osebja, ki v času epidemije covida-19 poleg rednih nalog izvaja tudi cepljenje, testiranje in triažo na vhodih. "Obremenitve se zaenkrat še povečujejo," je pojasnil Tomše.

Beovićeva zadovoljna s poskokom števila cepljenih v zadnjih dveh dneh

Beovićeva je priznala, da bi bila sicer "bolj zadovoljna, če bi ljudje razumeli, zakaj se morajo cepiti". A kljub temu je glavno, da se povečuje število cepljenih.

Po njenih navedbah gre pričakovati, da bo število okuženih z novim koronavirusom še naraščalo. Zaskrbljujoče po njenih besedah je to, da lahko ob različici delta za hudo obliko covida-19 zbolijo tudi mladi. "Če bi uspeli s cepljenjem zavarovati ranljive skupine, bi preprečili tudi naraščanje števila tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. To omejuje naše življenje," je pojasnila.

Bojana Beović

Ob velikem povpraševanju po enodoznem cepivu Janssen je Beovićeva opomnila, da čeravno potrdilo o cepljenju velja takoj, se zaščita vzpostavi 14 dni po cepljenju, pri vektorskih cepivih, kar je tudi Janssen, pa se vzpostavlja še nekaj časa za tem.

Spomnila je, da so vektorska cepiva proti različici delta sicer nekoliko manj učinkovita kar se tiče preprečevanja okužbe, dobro pa ščitijo pred hudim potekom bolezni.

Mladostnike, starejše od 12 let, sicer lahko cepijo, a sta jim na voljo le mRNK cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna. To pomeni, da jim bo potrdilo o cepljenosti začelo veljati šele 14 dni po cepljenju, do takrat pa se bodo morali še naprej testirati, če bi želeli koristiti katero koli storitev. Kot je pojasnila Beovićeva, v strokovni skupini s tako formulacijo pogoja PCT za mladoletne niso bili najbolj zadovoljni, ker "najstniki nimajo svojega dohodka, težko pa jim odrečemo druženja po koncertih in kinodvoranah". Ali bi se to v bodoče lahko spremenilo, pa Beovićeva ne ve.

Kot je še pojasnila predsednica zdravniške zbornice, je uveljavitev pogoja PCT "nadomestilo za ukrepe, ki smo jih imeli lansko leto, ko nismo imeli ne cepljenja ne množičnega testiranja. Zato smo zapirali državo," je spomnila.

Glede razprav o uvedbi obveznega cepljenja pa je poudarila, da zdravniki tega ne zagovarjajo, a "v tako hudi situaciji, kot smo se znašli, bi bila to opcija, ki bi normalizirala življenje".

V torek so po podatkih vlade proti covidu-19 cepili 13.738 ljudi, dan prej pa 8296. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.043.829 oseb oz. 49 odstotkov, z vsemi odmerki pa 944.443 oseb oziroma 45 odstotkov, kažejo podatki vlade.

Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 53 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 66 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 59 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 71 odstotkov prebivalcev, še kažejo podatki vlade.

Pred Zdravstvenim domom Koper se je včeraj popoldne, okoli 14.30, vila približno 150 metrov dolga vrsta za cepljenje proti covidu-19

Tako dolga je bila včeraj vrsta za cepljenje proti covidu-19 pred ZD Koper. ⬇️ Vir videa: bralec

Objavil/a Regional dne Sreda, 15. september 2021

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  15 .09. 2021 ob  17: 21
Dodatno pojasnilo k prejšnjemu zapisu.
Kdor se cepi danes 15. 9. 2021:
- s cepivom Comirnaty (Pfizer BionTech) mu bo potrdilo začelo veljati 13.10.2021, do takrat se bo moral redno testirati - bo okoli 95% zaščiten = okoli 5% možnosti, da se okuži.
- s cepivom Moderna mu bo potrdilo začelo veljati 27.10.2021, do takrat se bo moral redno testirati - bo okoli 95% zaščiten = okoli 5% možnosti, da se okuži.
- s cepivom Janssen mu bo potrdilo začelo veljati 30.9.2021, do takrat se bo moral redno testirati - bo okoli 67% zaščiten = okoli 33% možnosti, da se okuži.
- s cepivom AstraZeneca mu bo potrdilo začelo veljati 6.10.2021, do takrat se bo moral redno testirati - bo okli 60% zaščiten = okoli 40% možnosti, da se okuži.
magik |  15 .09. 2021 ob  16: 56
Regional Obala objavlja sledečo dezinformacijo:
Mladostnike, starejše od 12 let, sicer lahko cepijo, a sta jim na voljo le mRNK cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna. To pomeni, da jim bo potrdilo o cepljenosti začelo veljati šele 14 dni po cepljenju, do takrat pa se bodo morali še naprej testirati, če bi želeli koristiti katero koli storitev.

V resnici začne potrdilo o cepljenosti veljati po prejetem drugem odmerku (Pfiser BioNtech in Moderna), po prejetem prvem odmerku Janssen, AstraZeneca po prejetem prvem odmerku in sicer:
- Cepivo Comirnaty je okoli 95-odstotno učinkovito teden dni po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 21 dni. Zaščita je vzpostavljena sedem dni po drugem prejetem odmerku. (vir: cepimose.si)
- Cepivo Moderna je okoli 95-odstotno učinkovito dva tedna po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 28 dni. Zaščita je vzpostavljena štirinajst dni po drugem prejetem odmerku.(vir: cepimose.si)
- Cepivo Janssen je okoli 67-odstotno učinkovito po tem, ko prejmemo en odmerek cepiva. Zaščita se vzpostavi štirinajst dni po prvem prejetem odmerku.(vir: cepimose.si)
- Cepivo AstraZeneca (Vaxzevria) je okoli 60-odstotno učinkovito po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku od 28 do 84 dni (4 do 12 tednov). Zaščita je vzpostavljena enaindvajset dni po prvem prejetem odmerku.(vir: cepimose.si
pajade |  15 .09. 2021 ob  16: 41
Očitno zaloge cepiva kateremu poteče rok uporabe dokaj hitro kopnijo, tudi tretji odmerek ni več tako nujen...
vseved |  15 .09. 2021 ob  16: 26
Kdo je dovolil objavo tega posnetka?