V VESOLJE POLETELI AMATERJI BREZ ASTRONAVTOV: Gre za prvi civilni polet podjetja Space X (FOTO)

Svet

Zasebno vesoljsko podjetje Space X je v sredo zvečer po krajevnem času iz izstrelišča Cape Canaveral na Floridi poslalo v vesolje svojo raketo, na kateri so bili prvič doslej le štirje amaterji brez astronavtov. Pot je zase, za zdravstveno delavko in dva zmagovalca natečaja financiral 38-letni Jared Isaacman.

Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor in Chris Sembroski

Gre za prvi turistični polet v vesolje podjetja Space X v lasti SPACE. Isaacman je že tretji milijarder, ki je letos šel v vesolje za lastnikom podjetja Virgin Galactic Richardom Bransonom in lastnikom podjetja Blue Origin Jeffom Bezosom.

Kapsula dragon bo z dvema ženskama in dvema moškima v Zemljini orbiti na nadmorski višini 160 kilometrov krožila tri dni, kar je višje od orbite Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Konec tedna naj bi pristala v Atlantiku pri obali Floride. Isaacman je obogatel s podjetjem za procesiranje plačil, ki ga je ustanovil že kot najstnik.

Isaacman je plačal pot v vesolje 29-letni Hayley Arceneaux, ki je preživela raka in dela v otroški bolnišnici St. Jude v Memphisu, kjer so jo zdravili. Isaacman je omenjeni bolnišnici doniral 100 milijonov dolarjev. Arceneauxova je najmlajša Američanka v vesolju in prva oseba s protezo.

Na natečaju pa sta zmagala še 42-letni podatkovni inženir Chris Sembroski in 51-letna profesorica Sian Proctor.

Space X bo opravil naslednjo zasebno pot v vesolje prihodnje leto, ko bo upokojeni astronavt vesoljske agencije Nasa teden dni v vesolju skupaj s tremi poslovneži. Rusi bodo v naslednjih mesecih poslali v vesolje igralko, režiserja in japonskega bogataša.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  16 .09. 2021 ob  13: 16
-1
Ves čas nas opozarjajo kako zelo pomembno je ohranjati naravo čisto in svarijo kako zelo nevarno je globalno spreminjanje vremena zaradi človeškega nespametnega ravnanja s tehnološkimi dosežki znanstvenikov........Znanstveniki bi se morali držati vsega tistega kar nam pridigajo....Eni gledajo, da čim manj porabijo in varčujejo z naprimer vsem kar se da varčevati, da ohranimo kar še imamo....Spet drugi, počnejo popolnoma nasprotno, vprašam se samo koliko nepopravljive škode lahko naredi zgolj samo en tak popolnoma nepotreben polet v vesolje, ki zahteva zelo veliko energije, ki zagotovo enormno prispeva k uničevanju paleta....