V UKC LJUBLJANA PRIMANJKUJE KADRA: V ponedeljek je bilo prerazporejenih skoraj 900 zaposlenih

Slovenija

V UKC Ljubljana so imeli včeraj zjutraj hospitaliziranih 356 bolnikov s covidom-19, od tega 60 v enoti intenzivne terapije. Generalni direktor Janez Poklukar je v izjavi za javnost dejal, da gre za rekord na ravni kliničnega centra. Prostorskih zmogljivosti imajo v tem trenutku dovolj, velike napore pa vlagajo v zagotavljanje kadrov.

Po Poklukarjevih besedah so telefoni koordinatorjev konec tedna neprestano zvonili. V ponedeljek popoldne so jih obvestili, da je prišlo do prostorske stiske v bolnišnicah na območju Štajerske. Tako so v ponedeljek med številnimi bolniki s covidom-19 sprejeli tudi bolnike s celjskega in mariborskega območja.

Vse covidne bolnike so namestili v nove kapacitete diagnostično-terapevtskega servisa. Ob več kot 350 covidnih bolnikih, ki jih zdravijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, pa jih še približno 42 spremljajo preko telemetrije.

Poklukar pravi, da glede prostorskih kapacitet ta trenutek zmorejo, največje napore pa vlagajo v zagotavljanje kadrov, predvsem na področju zdravstvene nege. Skupaj z vsemi glavnimi sestrami oddelkov praktično dnevno prerazporejajo kader, je pojasnil generalni direktor UKC.

Tako je bilo po njegovih navedbah v ponedeljek za potrebe obvladovanja epidemije prerazporejenih skoraj 900 zaposlenih, od tega na oddelke za covidne bolnike 835.

Ob tem pa beležijo okužbe tudi med zaposlenimi. V ponedeljek jih je bilo zaradi okužbe z novim koronavirusom odsotnih 171, od tega nekaj čez 20 zdravnikov in skoraj 120 medicinskih sester. Število odsotnih zaradi okužbe z novim koronavirusom je sicer po Poklukarjevih besedah pomembno nižje kot pred 10 ali 14 dnevi, vendar pa ravno v tem tednu znova opažajo blag porast.

V ponedeljek so na okužbo z novim koronavirusom testirali 252 zaposlenih, večino s hitrimi testi. Testi pa so bili pozitivni pri 31 zaposlenih, ki so tako od ponedeljka v samoizolaciji. Kot je pojasnil Poklukar, se jih je večina okužila zunaj UKC, velika večina pa je bila asimptomatskih oz. so imeli blage simptome.

Po Poklukarjevih besedah je odredba ministrstva jasna, v UKC Ljubljana pa jo praktično v obsegu, kot je predviden, izvajajo že vse od začetka. Ob t. i. vdorih okuženih bolnikov na oddelke dvakrat tedensko testirajo zaposlene in na ta način preprečijo, da bi zaposleni okužbo širili naprej.

Od začetka epidemije so na novi koronavirus testirali skupno 5593 zaposlenih. Skupaj pa so pri zaposlenih opravili skoraj 13.000 testov, saj so nekatere testirali dvakrat ali večkrat.

Poklukar je še pojasnil, da jim hitri testi pomembno olajšajo logistiko predvsem v urgentnih ambulantah in na vstopnih točkah ter pri testiranjih zaposlenih, če pri njih obstaja sum okužbe ali pa so bili v rizičnih kontaktih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija