V TUJINI POZORNO SPREMLJAJTE SPOROČILA NA BANKOMATU: Dodatno vam lahko zaračunajo te stroške

Slovenija

Pred odhodom na dopust v Združenju bank Slovenije uporabnikom plačilnih kartic svetujejo, naj preverijo veljavnost svojih kartic in višino limita. S seboj naj ne jemljejo večjih zneskov gotovine, koristno pa je, če imajo ob kartici osebnega računa pri sebi kartice obeh mednarodnih kartičnih sistemov - Mastercard in Visa.

Uporabo dveh mednarodnih kartic v združenju svetujejo predvsem tistim, ki potujejo daleč in za dlje časa. Razširjenost kartic enega ali drugega mednarodnega kartičnega sistema je namreč po svetu različna. Tudi z vidika varnosti pa je smiselno znesek porabe porazdeliti na dve kartici. "Ob morebitni izgubi, kraji ali zlorabi ene kartice, boste namreč še vedno razpolagali z drugo mednarodno plačilno kartico," svetujejo v združenju bank.

NOVA STANOVANJSKA SOSESKA MOMENTO V IZOLI: 175 moderno oblikovanih stanovanj na izjemni lokaciji - izkoristite priložnost, rezervirajte posvet na info točki!

Moderno zasnovana stanovanjska soseska, ki se bo nahajala v Izoli na območju Livad, predvideva gradnjo 175 stanovanj v izmeri od 50 do 250 kvadratnih metrov uporabne površine. Soseska vila blokov oziroma manjših stolpičev bo ponudila visoko kakovost bivanja z ločenimi vhodi in dvigali, estetsko oblikovana, istočasno pa tudi funkcionalna stanovanja, ki bodo z umeščenostjo v samo mesto in z zeleno okolico, prinesli kakovost bivanja sredi mesta, na odlični lokaciji, praktično sredi obalnih mest.

Za dodatno varnost kartic se je mogoče naročiti na varnostno sporočilo sms, ki uporabnika v primeru izgube, kraje ali zlorabe kartice nemudoma obvesti, da se z njo dogaja nekaj nenavadnega. Za primer izgube ali kraje kartice pa je možno skleniti tudi dodatno zavarovanje. Poleg kartice pa je smiselno s seboj vzeti tudi nekaj gotovine. A naj ne gre za večje zneske, saj je mogoče s kartico osebnega računa gotovino ob nizkem znesku provizije dvigovati na številnih bankomatih po vsem svetu. Dvig gotovine je mogoč tudi s karticami z odloženim plačilom, vendar pa so v tem primeru provizije višje.

Pri dvigih na tujih bankomatih je sicer treba biti posebej pozoren na morebitne dodatno zaračunane stroške iz naslova enkratnih nadomestil za dvig gotovine oziroma pribitkov na menjalni tečaj. Oba stroška se lahko zaračunata zgolj in samo ob izrecnem privoljenju uporabnika. Ob tem v združenju opozarjajo, da se lahko stroški nadomestila gotovine in konverzija z morebitnim pribitkom na menjalni tečaj pojavijo tudi znotraj iste transakcije. Zato strankam svetujejo, naj pozorno spremljajo sporočila na bankomatih.

Tako pri plačevanju s kartico na prodajnih mestih kot pri dvigovanju gotovine na bankomatih je priporočljivo izbrati možnost plačila v lokalni valuti. V tem primeru se bo preračun v evre izvedel po tečaju mednarodnih kartičnih sistemov, ki so praviloma ugodnejši kot tečaji bank in menjalnic. V primeru izbire možnosti plačila s konverzijo pa se bo preračun izvedel po tečaju lokalne banke - lastnice prodajnega mesta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija