V TRSTU ZNOVA PRIČAKUJEJO VEČTISOČGLAVO MNOŽICO: Skrajneži napovedali urbano gverilo na območju pristanišča

Trst

Tržaški protesti proti covidnemu potrdilu so se nekoliko umirili, po poročanju Primorskega dnevnika je včeraj na Velikem trgu vztrajalo manj ljudi kot v prejšnjih dneh. V petek pa v Trstu spet pričakujejo 20.000 ljudi, je najavil prvi mož tržaške policije Valerio Valenti. Sicer pa se protesti vrstijo še v številnih drugih mestih širom Italije. Somišljenike tržaških protestnikov v Genovi je davi razgnala policija, ki so sedem dni s sedenjem blokirali enega od vhodov v pristanišče v Genovi. Na ta način so protestirali proti uvedbi pogoja PCT za vse zaposlene v Italiji. Njihovi somišljeniki v Trstu medtem še vztrajajo na osrednjem trgu in za petek napovedujejo velik shod z udeleženci iz vse države.

Odbor 15. oktobra, ki je po umiku sindikata pristaniških delavcev CLPT prevzel organizacijske vajeti, je za petek napovedal množičen shod. Po navedbah prvega moža tržaške policije Valeria Valentija pričakujejo okoli 20.000 ljudi, zanj sicer še niso vložili uradne prošnje, zaenkrat ostaja zgolj pri napovedih. Poudaril je, da je v skrbeh, da ne bi med protesti prišlo do izgredov skrajnežev.

Proteste proti pogoju PCT sicer v petek napovedujejo tudi v več drugih italijanskih mestih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Trst je v pripravljenosti. V mesto bi namreč od petka do nedelje lahko prišli tudi nasilni izgredniki, ki se jih je v Italiji oprijelo ime black block, poroča agencija Dire. Policija naj bi potrdila tudi, da nasilne skupine iz drugih dežel napovedujejo urbano gverilo na območju tržaškega pristanišča. Po poročanju medijev smo lahko ta konec tedna v Trstu priča prizorom, ki smo jih v ponedeljek lahko videli na Drevoredu Campi Elisi, potem ko so policijske sile protestnike izgnale izpred vhoda pristanišča na sedmi pomol.

To soboto se bodo predstavniki različnih skupin nasprotnikov covidnega potrdila sestali z italijanskim kmetijskim ministrom Stefanom Patuanellijem. Njihove zahteve se niso spremenile. Še vedno vztrajajo pri ukinitvi protikoronskega potrdila. Če vlada ne bo na to pristala, se bo protest nadaljeval v nedogled, po poročanju Primorskega dnevnika pravijo protestniki.

Protesti so se pričeli minuli petek, potekajo pa tudi v drugih mestih 

Protesti so se začeli minuli petek, potem ko so v Italiji uveljavili obveznost PCT za vse zaposlene tako v javnem kot zasebnem sektorju. Ti morajo po novem predložiti potrdilo, da so ali cepljeni proti covidu-19 ali so ga v minulih šestih mesecih preboleli ali pa so bili v zadnjih dveh dneh negativni na testiranju. Če tega ne naredijo, ne smejo na delovno mesto.

Med drugim so se za stavko zaradi novega ukrepa poleg tržaških odločili tudi pristaniški delavci v Genovi, pri čemer jim je prišlo solidarnost izkazati na tisoče ljudje z različnih koncev Italije. Slednji so s protestnim sedenjem teden dni 24 ur na dan blokirali t. i. vhod Etiopija v pristanišče. Tam so se dobesedno utaborili, si postavili šotore, začasne kuhinje in sanitarije. Ko je danes na območje vdrla policija in ga izpraznila, je bilo sicer tam le še okoli 30 protestnikov in akcija je minila relativno mirno, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  21 .10. 2021 ob  16: 08
Ljudstvo se je dvignilo po celem svetu. Poglejte bojave na internetu!
Problem je, ker je bila ta kriza umetno ustvarjena, prihaja pa še nova- energetska kriza, ki se je tudi vzela iz nič. Gospodarji sveta so tudi že imeli vajo SIMULACIJA CYBER POLYGON (tehnična vaja o kibernetskem napadu)Vir: www.weforum.org/projects/cyber-polygon
in vse okrog te lažne zelene politike...
Torej če malo seštejemo ena plus ena, vidimo da je vse skupaj en velik plan gospodarjev sveta, kaj je njihov končni cilj pa lahko le sklepamo..ali pa tudi ne..
manemebasat |  21 .10. 2021 ob  14: 42
Bravo Bravo Bravo!
alfa |  21 .10. 2021 ob  12: 20
tako ja , ne dajte se! z vami smo! bravo TRST