V TRSTU BODO POSTAVILI KIP MARIJE TEREZIJE: Tržačani množično sodelovali pri izbiri njegove podobe (FOTO, VIDEO)

Trst

Tržačani so v nedeljo na glasovanju izbirali najboljši projekt za postavitev spomenika v čast cesarici Mariji Tereziji. Med petimi zasnovami so meščani izbrali kip, ki je zasnovan na enem najbolj prepoznavnih srebrnikov, t. i. talerjev. Kip bodo postavili na trgu Ponterosso, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.


Zmagovalni projekt

Trije umetniki  Nicola Facchini, Eric Gerini in Elena Pockay bodo za zmagovalno zasnovo prejeli 15.000 evrov nagrade. Kip temelji na znamenitem srebrniku iz 18. stoletja, na katerem je upodobljen profil habsburške vladarice. Pred Muzejem orientalske umetnosti, kjer je potekalo glasovanje, so se v nedeljo drenjali Tržačani, ki so želeli soodločati pri izvedbi novega spomenika. Glas meščanov je predstavljal polovico končnega rezultata, drugo polovico pa je prispevala strokovna komisija, so danes pojasnili organizatorji na novinarski konferenci v Trstu.

Kip, ki ga bo financirala dežela Furlanija-Julijska krajina, bodo postavili na trgu Ponterosso v četrti, ki je nastala prav na pobudo cesarice. Z več zakoni in investicijami v pomembne institucije se je Trst v času Marije Terezije razvil v cvetoče pristaniško mesto. Cesarica je v Trstu zelo priljubljena, čeprav ga nikoli ni obiskala, še piše APA.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija