V TRETJE GRE RADO? Teršek znova kandidira za ustavnega sodnika

Slovenija

Na poziv predsednika republike Boruta Pahorja za mesto ustavnega sodnika so prispeli trije predlogi. Prijavili so se Neža Kogovšek Šalamon, Andraž Teršek in Andraž Zidar. Pahor se bo o prijavah posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti ter izbral kandidata, so sporočili z urada predsednika republike.

Ko bo Pahor sprejel odločitev o predlogu kandidatke oz. kandidata za ustavnega sodnika, je še pred glasovanjem v državnem zboru predvidena tudi javna predstavitev predlagane kandidatke oz. kandidata.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let.

Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata ali več kandidatov, so še sporočili.

Izvoljeni kandidat bo zamenjal Marijana Pavčnika, ki je sredi maja ponudil odstop oz. podal zahtevo po predčasni razrešitvi s funkcije ustavnega sodnika. Pavčnik bo funkcijo opravljal do 31. decembra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija