V TIŠINI SPOMINA: Vprašanje o prostovoljnosti migracij iz obalnih mest in širše Primorske po letu 1945

Koper

Pri založbi Univerze na Primorskem (UP) je izšla nova monografija V tišini spomina. "Eksodus" in Istra se skozi izkušnje in spomine različnih posameznikov predvsem sprašuje o prostovoljnosti migracij iz obalnih mest in širše Primorske po letu 1945. Nakaže, kako je vsakokratna "prostovoljna" odločitev bila dejansko družbeno-zgodovinsko, politično-ekonomsko in še kako drugače pogojena.

Enako pomembna je tudi ugotovitev, da "nihče ni čist", da je lahko tako vsak posameznik kot vsaka skupnost vedno obenem krvnik in žrtev, a da ravno prepoznanje tega, kot tudi priznavanje svoje in bolečine drugega lahko šele omogočita spravo in sobivanje. Avtorica dr. Katja Hrobat Virloget rekonstruira več vidikov migracij ter se osredotoča ne samo na vidike "spominjanja", temveč tudi na tiste, nič manj pomembne, zavite v molk. Monografija je opremljena s številnimi fotografijami iz arhivov v Kopru in Trstu ter iz zasebnih zbirk.

Monografija je izšla v sodelovanju med Založbo Univerze na Primorskem (www.hippocampus.si) in Založništvom tržaškega tiska (www.ztt-est.it). Elektronska izdaja monografije je prosto dostopna na povezavi https://doi.org/10.26493/978-961-293-062-2, v pripravi pa je tudi tiskana izdaja.