V TEJ SKUPINI JE ŠTEVILO OKUŽB ŽE DOSEGLO VRH: Trenutno so najbolj na udaru mladi

Slovenija

Število okužb s koronavirusom je v starostni skupini nad 65 let predvidoma že doseglo vrh četrtega vala in upada, v svoji napovedi ocenjuje Institut Jožef Stefan (IJS). Gledano na celotno populacijo pa epidemija po njihovi oceni še vedno narašča. Zdravstveni minister Janez Poklukar je danes pojasnil, da prevladujejo okužbe med mlajšo populacijo.

Poklukar je poudaril, da v Sloveniji trenutno beležimo dva vrhova okužb, prvega v starostni skupini med petim in 15 letom, drugega pa v skupini med 24 in 34 letom.

Ob tem se v populaciji zmanjšuje delež potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Slednje bi bilo lahko po navedbah IJS posledica cepljenja, prekuževanja in uporabe zdravila Regeneron. Gre za zdravilo, ki se pri bolnikih, pri katerih pričakujejo težji potek bolezni, uporablja v prvih sedmih dneh okužbe z novim koronavirusom, so pred časom sporočili z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

V enotah covidnih intenzivnih terapij bo po napovedi IJS vrh predvidoma dosežen konec novembra, ob tem naj bi število covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih preseglo 250, "verjetno pa ne 300".

Ocenjeno reprodukcijsko število znaša 1,05.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija