V TEJ DRŽAVI NAJVEČKRAT ZAVRŽEJO ZVESTE ŽIVALSKE PRIJATELJE: Kaj pa vi menite o njihovih razlogih?

Trendi

Lastniki jih običajno zapustijo v času, ko jih nihče ne vidi, na primer, ko je zunaj tema. Skrijejo jih pod odejo ali v škatlo in nato odidejo. Čeprav se zdi, da se lastniki hišnim ljubljenčkom ne morejo odpovedati oziroma ne bi nikoli zapustili svojega najboljšega kosmatega prijatelja, je resnica drugačna. Na žalost mnogo ljudi brezbrižno zavrže nebogljene živali. Številke kažejo, da se zapuščanje živalskih 'družinskih članov' najpogosteje pojavlja med Francozi.

Zapuščanje hišnih ljubljenčkov kot poletni trend

Še eno poletje, še ena slaba sezona za številne hišne ljubljenčke v Franciji. Prebivalci te države hrepenijo po preživljanju poletnih počitnic zunaj doma. Radi uživajo na potovanjih in posledično jih pogosto ni doma. Skrb za hišnega ljubljenčka večkrat ne sovpada s poletnimi dogodivščinami lastnikov. Francozi so že več let znani po ne tako laskavem 'naslovu' evropskih prvakov v zapuščanju hišnih ljubljenčkov. Skozi leto zapustijo od 100.000 do 200.000 živali, čez poletje pa se ta, že tako velika številka, enormno poveča in to za več kot 60 odstotkov, poroča Apetit.rs.

Njihovo slabo tradicijo so opazila zavetišča za zapuščene hišne ljubljenčke, ki vsako poletje sprejmejo nove prišleke v svoje zavetje. Sem spadajo tiste domače živali, ki lastnikom postanejo odveč, saj niso primerne za spremstvo pri poletnih potovanjih. Osebje zavetišč pove, da takšni ljudje le redko zberejo pogum in osebno pripeljejo žival, ki se ji nameravajo odreči. Običajno živalske prijatelje zapustijo takrat, ko jih nihče ne more videti. Počakajo, da se zunaj stemni in žival skrijejo pod odejo ali v škatlo ter jo zapustijo za vedno.

Najpogostejši razlogi za zapuščanje hišnih ljubljenčkov

Poleg nepraktičnosti hišnih ljubljenčkov za nemoteno in brezskrbno uživanje na poletnih izletih obstajajo tudi drugi razlogi, zakaj Francozi tako pogosto zapuščajo hišne ljubljenčke. Nekateri izmed teh so sledeči: pomanjkanje finančnih sredstev, pomanjkanje potrpljenja, da bi še naprej skrbeli za staro ali bolno žival, prihod novorojenčka v družino, selitev v novo stanovanje, nov partner, za katerega je hišni ljubljenček moteč, domnevne alergije in tako naprej.

Te vedenjske navade kažejo, da prebivalci te države pred odločitvijo za hišne ljubljenčke ne razmišljajo kaj dosti oziroma odločitev sprejmejo impulzivno.

Živalski prijatelj, ki ga sprejmemo v svoj dom, nas ima neizmerno rad. V nobenem primeru ne bo razumel, zakaj smo ga iznenada zapustili, kar mu lahko predstavlja travmo do konca življenja. Zato raje dvakrat premislite, preden se odločite za nabavo ali posvojitev hišnega ljubljenčka. Imejte v glavi, da je to vaš družinski član, ki naj bi bil z vami do konca življenja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija