V STRMOGLAVLJENJU LETALA UMRL PILOT: Huje poškodovan slovenski fotograf Miro Majcen

Kronika

V gozdu v bližini češkega kraja Jickovice je po podatkih češke policije v nedeljo okoli 17. ure strmoglavilo letalo T-28B Trojan, izdelano v Severni Ameriki leta 1954. V nesreči je bil po poročanju spletnega portala 24ur.com huje poškodovan tudi slovenski fotograf Miro Majcen, ki je bil tudi fotograf omenjenega portala. Vzrok nesreče še ni znan.

Letalo, kakršno je strmoglavilo nad češko vasjo Zvikovske Podhradi.

Češki državni inštitut za preiskavo letalskih nesreč (UZPLN) je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že začel s preiskavo o vzrokih in okoliščinah nesreče letala avstrijske skupine letalskih navdušencev Flying Bulls, med katerimi je avstrijski podjetnik, milijarder in ljubitelj letal Dietrich Mateschitz.

Pilot letala je v nesreči umrl, fotograf Majcen pa je bil huje ranjen in se zdravi v praški bolnišnici, kamor so ga po navedbah APA odpeljali s helikopterjem. STA je na MZZ in slovensko veleposlaništvo v Pragi že naslovila vprašanje o njegovem zdravstvenem stanju. Kot so sporočili z MZZ, je bilo slovensko veleposlaništvo v Pragi o nesreči obveščeno in je z udeležencem v nesreči v stalnem stiku. Drugih podrobnosti niso sporočili.

We are saddened to hear that the T-28B Trojan of the Flying Bulls Austria crashed yesterday afternoon killing the pilot...

Objavil/a European Airshows dne Ponedeljek, 21. junij 2021

Za APA so iz Flying Bulls v pisnem odzivu sporočili, da z veliko žalostjo potrjujejo smrt svojega pilota, ki je strmoglavil nad češko vasjo Zvikovske Podhradi. Dodali so, da je bil pilot zelo spoštovan in izkušen. Ponesrečenemu potniku so zaželi hitro in popolno okrevanje.

Dvosedežno letalo T-28B Trojan se je skupaj še s tremi drugimi letali vračalo z letalskega mitinga na Poljskem v domačo bazo v Salzburgu. Letalo je po strmoglavljenju razpadlo na več delov in nato zagorelo.

T-28B Trojan je do leta 1965 ameriška mornarica uporabljala kot letalo za urjenje. Od leta 2001 je letalo na Solnograškem.

into the dawn ????⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ????@miromajcen⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #alphajet #theflyingbulls #givesyouwings #aviation...

Objavil/a The Flying Bulls dne Ponedeljek, 14. junij 2021

Tokratna nesreča letala iz flote Flying Bullsov ni prva. 1. maja 2013 je v bližini avstrijskega kraja Baumkirchen strmoglavilo enosedežno letalo BD5. Pilotu se je uspelo rešiti. Manj kot štiri metre dolgo letalo je bilo na povratnem letu z letalskega mitinga v Ziljski dolini. Pilot je pred nesrečo javil težave z motorjem in napovedal zasilni pristanek, ki se je izjalovil.

Manj huda je bila nesreča 27. maja 2017, ko je helikopter AH-1 Cobra flote Flying Bullsov ob pristajanju na letališču Reutte-Höfen na Tirolskem z lopaticami rotorja zadel streho bencinske črpalke. Pilot in okoli 20 ljudi na krovu ni bilo poškodovanih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija