V Strasbourgu grško predsedstvo in še eno zaslišanje trojke

Grčija bo danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta predstavila načrt predsedovanja EU v prihodnjih šestih mesecih, ki ga bodo zaznamovale majske evropske volitve. Sicer pa se bo v Strasbourgu nadaljevalo zaslišanje trojke - na zagovoru bo šef evropskega reševalnega mehanizma ESM Klaus Regling.

Evropski poslanci bodo osrednji dan januarskega zasedanja začeli z razpravo s predsednikom grške vlade Antonisom Samarasom in predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom o prednostnih nalogah polletnega grškega predsedovanja Svetu EU.

Delo trojke mednarodnih posojilodajalcev - Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada - v primeru Grčije, Irske, Portugalske in Cipra, ki ji poslanci očitajo nedemokratičnost in nepreglednost, bo danes zagovarjal šef ESM Regling.

Poleg tega bosta poročevalca za ta dosje Othmar Karas, Avstrijec iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), in Liem Hoang Ngoc, Francoz iz vrst evropskih socialistov, na novinarski konferenci predstavila dosedanje ugotovitve o delu trojke.

Na dnevnem redu danes je tudi že zimzelena parlamentarna tema - čezatlantska vohunska afera. Evropski poslanci se bodo tokrat predvidoma osredotočili na prihodnost načela "varnega pristana", ki pod določenimi pogoji omogoča prenos zasebnih podatkov v poslovne namene med podjetji v EU in ZDA.

Evropska komisija je novembra po analizi sistema "varnega pristana", ki obstaja od leta 2000 in v katerem po septembrskih podatkih sodeluje 3246 podjetij, ugotovila, da je njegovo delovanje "z več vidikov pomanjkljivo", ter ZDA pozvala k popravnim ukrepom do sredine prihodnjega leta.

Še o eni zelo aktualni temi bodo danes razpravljali evropski poslanci - o prostem gibanju oseb, temeljni svoboščini v EU, ki jo ob odpravi omejitev za delavce iz Romunije in Bolgarije iz domačih političnih razlogov postavlja pod vprašaj predvsem Velika Britanija.

V vrsti tem, o katerih se bo danes razpravljalo v Strasbourgu, sta tudi napredek držav Zahodnega Balkana na poti v EU, in razmere v Južnem Sudanu.