V SRBIJI BODO POKOPALI PRVE ŽRTVE NAPADOV: Peticija za prepoved dveh TV, ki predvajata resničnostne šove

Svet

V Srbiji, kjer se nadaljuje tridnevno žalovanje, bodo danes pokopali prve od skupno 17 smrtnih žrtev dveh strelskih napadov, ki sta v sredo in četrtek pretresla državo. Na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani je tudi danes odprta žalna knjiga. Peticijo za odvzem dovoljenja srbskima provladnima komercialnima televizijama z nacionalno frekvenco, televizijama Pink in Happy, je zaradi predvajanja resničnostnih šovov podpisalo že več kot 350.000 ljudi, je sporočil aktivist in vodja gibanja Začni spremembe (Kreni-Promeni) Savo Manojlović.

V Beogradu bodo pokopali štiri učence in varnostnika, ki so v sredo umrli v strelskem napadu 13-letnega učenca na osnovni šoli Vladislava Ribnikarja. V vasi Malo Orašje blizu Mladenovca se bodo medtem poslovili od petih žrtev streljanja, v katerem je 20-letnik v četrtek ubil osem ljudi. Še trije pogrebi so predvideni v nedeljo.

V Srbiji se tudi nadaljuje tridnevno žalovanje, ki ga je vlada razglasila po prvem napadu v sredo. Zastave na javnih ustanovah v Srbiji visijo na pol droga, zabavne prireditve v času žalovanja so prepovedane, kulturne ustanove in mediji pa morajo svoj program prilagoditi žalovanju in spominu na žrtve.

Na srbskem veleposlaništvu v Ljubljani je tudi danes med 10. in 14. uro mogoč vpis v žalno knjigo, ki so jo odprli v petek. Srbska veleposlanica v Sloveniji se je ob tem zahvalila vsem državljanom Slovenije, ki so izrazili sočutje v težkih časih.

Strelska napada, po katerih je več kot deset ljudi še vedno življenjsko ogroženih, sta pretresla Srbijo, močno sta odmevala tudi v Sloveniji in širše. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal dodatno zaostritev zakonodaje za nadzor nad orožjem. Za 20-letnega napadalca pri Mladenovcu so v petek odredili 48-urno pridržanje, za očeta 13-letnega strelca iz Beograda, ki je moril z očetovim orožjem, pa 30-dnevni pripor.

Aktivist in vodja gibanja Začni spremembe (Kreni-Promeni) Savo Manojlović je v sporočilu za javnost spomnil, da zamisel o ukinitvi resničnostnih šovov na televizijah z nacionalno frekvenco ni nova, kot tudi na "štiri leta molka" institucij v Srbiji, ki niso reagirale na 112 dopisov v zvezi s pobudo o ukinitvi resničnostnih šovov, ki jo je gibanje začelo leta 2019.

Izpostavil je, da ne trdijo, da so resničnostni programi edini vzrok tega, kar se danes dogaja s srbsko družbo, prepričani pa so, da "kriminal, nasilje in prostitucija, ki jih v teh televizijskih programih predstavljajo kot pozitivne vrednote, gotovo nimajo blagodejnega vpliva na družbo". Dodal je še, da gre za problem, ki ga morajo rešiti skupaj, z ustavnimi mehanizmi in preko institucij.

Med pogostimi gosti televizije Happy je med drugim tudi v Haagu obsojeni vojni zločinec Vojislav Šešelj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija