V ŠPANIJI VSE VEČ SMRTNIH ŽRTEV: V bolnišnico sprejeli tudi podpredsednico vlade

Svet

V Španiji je število smrtnih žrtev zaradi covida-19 naraslo na 2182, v zadnjih 24 urah je novi bolezni podleglo 462 oseb, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Število okuženih z novim koronavirusom je naraslo na 33.089, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Španiji so sicer zaradi kršitev pravil karantene, ki so jo uvedli 14. marca, pridržali 600 ljudi.

Število mrtvih je v 24 urah naraslo na 27 odstotkov. V Španiji je sicer 2355 bolnikov na intenzivni negi, 3355 ljudi pa je ozdravelo.

V bolnišnico so medtem zaradi respiratornih težav sprejeli podpredsednico vlade Carmen Calvo. Še vedno pa čakajo na rezultat testiranja, ali se je okužila z novim koronavirusom, poroča španski časnik El Pais.

Še posebej je prizadeto območje Madrida, kjer je po uradnih podatkih skoraj 10.000 okuženih, zabeležili pa so tudi 1021 smrti. Na severu prestolnice so na območju sejmišča vzpostavili zasilno bolnišnico s 5500 posteljami. Prve paciente so že sprejeli, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Premier Pedro Sanchez je v soboto zvečer opozoril, da je položaj v državi zaradi novega koronavirusa eden najhujših na svetu. "Čustveno in psihološko se moramo pripraviti na še težje dni, ki prihajajo," je dejal v televizijskem nagovoru državljanom.

V nedeljo je napovedal, da bo njegova vlada zaprosila za podaljšanje izrednega stanja v državi zaradi koronavirusa do 11. aprila. Španska vlada je izredne razmere razglasila 14. marca, trajale pa naj bi 14 dni. Zdaj jih bodo podaljšali še za 15 dni, poroča AFP.

V skladu z odlokom 46 milijonov prebivalcev Španije ne sme zapuščati svojih domov, razen za nakup nujnih potrebščin ali za obisk zdravnika. Sanchez je povedal, da bo vlada podaljšanje izrednih razmer formalno sprejela v torek, pri tem pa je izrazil pričakovanje, da bodo ukrep potrdili tudi poslanci.

"Vem, da gre za drastičen ukrep. A strokovnjaki se strinjajo, da je učinkovit v boju proti koronavirusu," je dejal na novinarski konferenci.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija