V ŠPANIJI ODREDILI ZAKOL 90.000 MINKOV: Pri 87 odstotkih potrdili okužbo s koronavirusom

Svet

Regionalne oblasti v španski regiji Aragonija so odredile zakol več kot 90.000 minkov na tamkajšnji farmi. Pri 87 odstotkih živali na farmi so namreč potrdili okužbo z novim koronavirusom.

Farmo minkov v kraju Puebla de Valverde, ki leži približno 100 kilometrov severozahodno od Valencie, so pozorno spremljali od 22. maja, potem ko so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri sedmih tam zaposlenih. Od tedaj nobena žival ni zapustila te farme, ki je edina v Aragoniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Odtlej so živali redno testirali. 13. julija so rezultati testov pokazali, da je okuženih 87 odstotkov živali, je povedal aragonski minister za kmetijstvo Joaquin Olona. Zato so se odločili za zakol 92.700 minkov, da bi se izognili morebitnemu prenosu okužbe na ljudi, je povedal Olona.

Oblasti domnevajo, da je virus na farmo vnesel eden od zaposlenih, ki je nato okužil živali. Vendar pa po ministrovih besedah ni mogoče z gotovostjo potrditi, ali se virus prenaša z ljudi na živali in obratno. Zakol več 10.000 minkov so od začetka pandemije covida-19 odredili tudi na 20 farmah na Nizozemskem, potem ko so med živalmi potrdili primere okužbe, so ta mesec sporočile nizozemske oblasti. Maja so ugotovili, da sta se dva delavca na farmah zelo verjetno okužila od minkov. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) bi to lahko bil "prvi znani primer prenosa okužbe z živali na človeka".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Darko |  17 .07. 2020 ob  18: 35
A ni slovenski naziv za minke nerc, ki se goji za krzno?