V SOČI PRI SOLKANU KMALU VIZUALNE OZNAČBE: To so se dogovorili pristojni po tragediji, v kateri je utonil otrok

Slovenija

Na kopališču reke Soče blizu solkanske hidroelektrarne, kjer se je minuli teden utopil deček, bodo za večjo varnost kopalcev še v tej kopalni sezoni postavili dodatne vizualne označbe. Prihodnje leto bodo po načrtih na tem mestu postavili brv in omejili športne aktivnosti, je v petek povedal župan Nove Gorice Klemen Miklavič.

Miklavič je v petek rešitve na temo zagotavljanja večje varnosti kopalcev iskal skupaj s predstavniki Soških elektrarn Nova Gorica (SENG), direkcije za vode, Kajak kluba Soške elektrarne, ministrstva za okolje in prostor, agencije za okolje, uprave za zaščito in reševanje ter občinskega štaba civilne zaščite.

"Volja je, da naredimo nekaj več. Doslej je bilo narejeno vse po predpisih, vendar to očitno ni dovolj," je po srečanju poudaril župan in dodal, da gre za divje, vendar kljub temu priljubljeno kopališče.

Gre za divje kopališče, ki ni urejeno

Tam so sicer kopalne vode, kar pomeni, da je voda dovolj čista za kopanje, ne pomeni pa, da je to kopališče. "To je še vedno divje kopališče, ni urejeno. Lahko pa dodamo omejitve športnih aktivnosti, zlasti v segmentu, ki je nevaren - to je po neki točki nad brzicami," je dejal.

Dnevno je na tem kopališču po njegovih pojasnilih tudi po 700 ljudi. "Torej si ne moremo več zatiskati oči. Vse več je takih, ki Soče ne poznajo, vse več jih prihaja od drugod, iz tujine, zato moramo nekaj narediti za varnost v tem območju," je bil odločen.

V petek so rešitve za večjo varnost kopalcev iskali v več smereh. Prva, ki bo zaživela še v tej kopalni sezoni, je označevanje ravni vode. S predstavniki SENG in kajak kluba bodo po županovih besedah našli način, kako s stebrički z barvno lestvico označiti vodostaj, ko elektrarna odpira zapornico.

UPORABA EASYPARK APLIKACIJE SE OBRESTUJE: Plačaš le toliko, kolikor parkiraš (VIDEO)

EasyPark aplikacija, ki omogoča enostavno plačevanje parkirnine, je sedaj na voljo v vseh štirih obalnih občinah. Parkirnino lahko plačate z mobilno aplikacijo ali SMS-om Uporaba EasyParkove storitve je ali SMS-om. varna in enostavna ter lahko poteka na dva načina, z mobilno aplikacijo Velika prednost uporabe aplikacije je t. i. minutno parkiranje.

Strugo Soče si bodo ogledali danes, nato pa se bodo odločili o oznakah in lokacijah postavitve. Župan se nadeja, da bo ta rešitev na voljo kmalu.

"V prihodnji kopalni sezoni pa se bo situacija na tem območju bistveno spremenila. Takrat bomo imeli brv. In tisti, ki bodo se znašli na drugi strani, ko bo vodostaj višji, bodo imeli alternativo - lahko bodo šli čez brv," je pojasnil.

Do prihodnje kopalne sezone bodo spremenili tudi predpise v smeri omejevanja določenih športnih aktivnosti v nevarnih delih reke.

"Imamo dele Soče, ki so razmeroma varni in se tam nesreče ne dogajajo. Imamo pa tudi dele, kjer se nesreče dogajajo tako ob nizkem kot tudi višjem vodostaju. Ne moremo govoriti, da je samo vodostaj zaradi zapornic razlog za nesreče," je dejal.

Kot je poudaril, je treba celovito pogledati to območje in ga urediti glede na spremenjene razmere. Slednje prinašajo bistveno večji obisk, kot so ga bili vajeni doslej, in pričakovanje povečevanja obiska, zlasti ljudi, ki Soče ne poznajo, je dodal.

Zvočni signal morda v prihodnji sezoni

Glede postavitve zvočnega signala je pojasnil, da morda pride v poštev v prihodnji sezoni, ob tem pa opozoril, da v primeru, da ta tehnologija odpove, tvegajo težave. "Če se ljudje zanašajo na zvočni signal in ta odpove, potem je to varljivo. Lahko vodi do slabše situacije, kot jo imamo zdaj," je dejal in dodal, da so se zato pogovarjali bolj o vizualnem označevanju gladine vode.

"V SENG natančno vedo, kako se vodostaj premika in od kje naprej pomeni, da so zapornice odprte. In če ljudje to vidijo in jim je jasno razloženo v več jezikih, potem je to lažje," je dejal župan in dodal, da stoodstotne varnosti ne morejo zagotoviti.

Nesreče se dogajajo v vseh vodostajih

S slednjim se je strinjal tudi predstavnik Kajak kluba Soške elektrarne in reševalec iz vode Andrej Humar. Kot je pojasnil, je to reka z omejeno vidljivostjo pod vodo, njen vodostaj niha. Kajakaški poligon ni tako varen, kot je videti, nesreče pa se tam dogajajo v vseh vodostajih. V zadnjih 10 letih imajo približno po dve intervenciji na mesec, je pa teh zaradi povečanega obiska vedno več.

Vizualna rešitev je tudi po njegovem mnenju za to kopalno sezona najhitreje izvedljiva, zvočna je tehnično bolj zahtevna. Zvočna signalizacija za primer katastrofe, za zelo visoke vode, že obstaja, ima jo SENG, in bi lahko to koga zmedlo, je še dodal Humar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija