V SLOVENSKI VOJSKI VRE: Načelnica z disciplinskim postopkom zoper predsednika sindikata, on odgovarja s kazensko ovadbo

Slovenija

Načelnica generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc je zoper predsednika Sindikata vojakov Slovenije (SVS) uvedla disciplinski postopek zaradi sindikalnega delovanja, so danes sporočili iz sindikata. Načelnica Novaku očita, da je v vlogi predsednika SVS težje kršil vojaško disciplino. Obravnava v postopku bo v torek.

V sindikatu so sporočilu za javnost priložili sklep o uvedbi disciplinskega postopka. Kot je iz njega razvidno, je predsednik SVS Gvido Novak utemeljeno osumljen, da je v času od 12. aprila do 7. maja letos brez pooblastila ali soglasja nadrejenega podajal izjave in stališča, ki materialno in moralno škodujejo ali bi lahko škodovale interesom delodajalca.

"Za noben sindikat v nobenem zakonu, tudi v zakonu o obrambi ne, niso določene nikakršne omejitve sindikalnega delovanja, saj bi omejitve pri zastopanju zaposlenih v okviru sindikalnega delovanja bile protiustavne. Kar si je dovolila načelnica generalštaba, je v demokratični državi nedopustno," so se v SVS odzvali na uvedbo disciplinskega postopka.

Ob tem so napovedali, da bosta SVS in Novak zoper Ermenčevo podala kazensko ovadbo "zaradi preprečevanja in onemogočanja ter oviranja svobodnega združevanja in izvajanja sindikalne dejavnosti pripadnikov SV". Če bo prišlo do vodenja disciplinskega postopka, bo SVS podal kazensko ovadbo tudi zoper podpolkovnika Tomislava Komca, ki ga je načelnica pooblastila za vodenje odločanja v postopku.

Ermenčevi v SVS tudi očitajo, da skuša "uvesti nove standarde za sindikalno delovanje v Sloveniji, in sicer da bodo sindikati in njihovi predstavniki pred začetkom stopnjevanja sindikalnih aktivnosti morali pridobiti dovoljenje in pooblastilo delodajalca".

Sicer sta SVS in njegov predsednik Novak že junija vložila kazensko ovadbo in zasebno tožbo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, in to zaradi domnevnih kršitev sindikalnih pravic, zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi.

Na obrambnem ministrstvu pa so maja odpovedali pogodbo o zagotavljanju pogojev za delovanje SVS. Sindikatu so med drugim očitali javno pozivanje političnih strank k sklicu nujne seje odbora DZ za obrambo in za vložitev interpelacije zoper Erjavca.

Kot so še spomnili v SVS, zakon o obrambi za vodenje disciplinskih postopkov v SV določa, da se ti vodijo po zakonu o pravdnem postopku. Torej bo po napovedih SVS torkova obravnava v postopku javna in se je bo udeležilo tudi več predstavnikov Konfederacije slovenskih sindikatov.

Podporo Novaku so izrazili tudi v Sindikatu policistov Slovenije (SPS). Prepričani so, da gre v tem primeru za politično motiviran pregon zoper sindikalno svobodo ter za poskus utišanja sindikata, ki aktivno brani interese in pravice svojih članov. To pa po njihovih navedbah pomeni grobo teptanje temeljnih demokratičnih vrednot, tako svobode sindikalnega delovanja kot svobode izražanja.

Sklep generalštaba SV o uvedbi disciplinskega postopka po mnenju sindikata policistov ne vzdrži resne pravne presoje ter pomeni grob in nezakonit poseg v svobodo sindikalnega delovanja. Prepričano so, da bo disciplinska komisija "samo izvršila že dano povelje". Ob tem pa pozivajo odgovorne, "da bodo ob sodni razveljavitvi njihove odločitve sposobni toliko morale in integritete, na katero se radi sklicujejo, in osebno prevzeli odgovornost ter se poslovili s svojih položajev".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  30 .07. 2019 ob  21: 56
ven iz NATO !!!!!!!