V SLOVENSKI ISTRI SE ZAČENJA TRGATEV: Zaradi suše bo količina manjša od običajne

Koper

V Slovenski Istri bodo ta teden začeli trgati grozdje. V kleti Vinakoper načrtujejo, da bodo s trgatvijo začeli v četrtek. Grozdje bodo obirali skoraj dva meseca, večinoma strojno, potrebovali pa bodo tudi več kot sto sezonskih delavcev. Zaradi suše bo količina manjša od običajne, za kakovost pa se bodo morali vinarji posebej potruditi.

V četrtek bodo začeli pobirati grozdje, namenjeno osnovnemu vinu za penine, je povedal glavni enolog Boštjan Zidar. Po njegovih pojasnilih v koprski kleti za ta namen uporabljajo sorte chardonnay, modri pinot, beli pinot in malvazijo.

Zatem bo prišlo na vrsto grozdje za navadno vino, brez mehurčkov - sprva zgodnje bele sorte, torej sivi pinot, chardonnay in sauvignon. Kmalu bodo začeli pobirati tudi malvazijo, najbolj pogosto grozdje v vinogradih podjetja Vinakoper.

V prvih dneh septembra nameravajo dati v prodajo mošt, iztisnjen iz rumenega muškata, ki raste na Lazaretu.

Sredi septembra se bo predvidoma začela trgatev rdečega grozdja. Od tega je najbolj zgodnja sorta cipro, ki so jo vinarji v zadnjih letih obudili iz pozabe in jo ponujajo kot istrsko posebnost. Med zadnjimi bodo pobrali gospodarsko pomembne sorte merlot, cabernet sauvignon in refošk. Če bo vreme ugodno, bodo grozde za najbolj kakovostna vina pustili na trtah še globoko v oktobru, je napovedal Zidar.

Poleg delavcev podjetja bo v vinogradih Vinakoper še več kot sto trgačev. Med njimi je največ takšnih, ki s kletjo sodelujejo že dolgo časa in jih vsakič posebej povabijo.

BONUS VIDEO: Katerih turistov so zaradi radodarnih napitnin gostinci v Slovenski Istri najbolj veseli?

Trgatev ni več tako množična kot pred leti, saj vse več vinogradov prilagajajo strojem, s katerimi so lani obrali več kot 60 odstotkov pridelka. Človeške roke pa so še vedno nujno potrebne pri grozdju za vrhunska vina, je pojasnil Zidar.

Letošnja huda suša se po njegovih besedah v vinogradih seveda pozna. Trte v dolinah se po njegovih besedah še držijo, medtem ko so na izpostavljenih legah težave. Od vinogradov družbe Vinakoper so najbolj prizadeti tisti na Baredih nad Izolo, je ocenil. Jagode so povsod manjše in tudi količine bodo zagotovo manjše od povprečja, je napovedal.

V sušnih razmerah je težje zagotoviti kakovost vina, saj se ob pomanjkanju vode v grozdju poveča koncentracija drugih snovi, torej sladkorjev, kislin in taninov, je razložil Zidar. Če želijo, da bo vino vsebovalo več želenih in manj nezaželenih sestavin, morajo pridelovalci letos še posebej skrbno izbrati čas trgatve in način pridelave, je še opozoril glavni enolog največje vinske kleti v Slovenski Istri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija