V SLOVENIJI VEDNO VEČ OKUŽB NEZNANEGA IZVORA: Zdravstveni inšpektorji so na terenu, brez maske vas bo stalo najmanj 400 evrov

Slovenija

Število primerov okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji se je v zadnjih 24 urah ustalilo, a narašča v naši soseščini. Uporaba mask v skupnih prostorih tako ostaja priporočena za vse šolarje tudi prihodnji teden. Inšpektorji na terenu že preverjajo spoštovanje odloka o obvezni uporabi mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil "lep korak nazaj" v številu novo odkritih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji v četrtek. Ob 1733 testih, še 80 več kot v sredo, so potrdili 47 novih okužb (v sredo 53). "Epidemiološko poizvedovanje še poteka, a podatki podobno kot pretekle dni, kažejo, da zlasti uspešno zamejujemo vnose iz tujine," je izpostavil.

V zadnjih dneh je tako po Kacinovih besedah vedno več primerov okužbe neznanega izvora. Ob tem je izpostavil, da so epidemiologi ob preverjanju izvora okužb deležni celo kričanja in žaljivk okuženih ter laži, "s katerimi skušajo zavarovati svoje stike pred karanteno". Največ primerov, pri katerih epidemiologi nikakor ne uspejo najti vira okužbe, je v Ljubljani (102) in na Savinjskem (58), je še navedel Kacin.

Ob večanju števila okuženih je v četrtek po Kacinovi besedah začel spet delovati tudi tretji center za obravnavo bolnikov s covidom-19 v državi, in sicer na Univerzitetni kliniki Golnik.

Za zamejitev širjenja okužbe znotraj države se je vlada v četrtek odločila za ponovno obvezno uporabo zaščite za obraz ter razkuževanje rok v zaprtih javnih prostorih. Inšpektorji po Kacinovih besedah na terenu že preverjajo spoštovanje odloka in lahko kršitelje tudi oglobijo. Na delu bodo tudi čez vikend in v ponedeljek je pričakovati prve informacije, kakšno je stanje na terenu.

Kacin: ni razlogov za paniko

Maske niso obvezne, temveč le priporočene, za vse šolarje. Ukrep je vlada uvedla za prvi teden šolskega leta in ga v četrtek podaljšala še za en teden. Kacin je ocenil, da kljub prvim primerom odrejenih karanten za posamezne razrede ali vrtčevske skupine znakov za alarm ni. "Ni razlogov za paniko, je pa to pravo opozorilo šolskim kolektivom, naj bodo pozorni na zdravje otrok," je dodal.

Kot je dejal, si vlada želi, da bi celotno šolsko leto potekalo v šoli, tudi če bodo posamezni razredi morali v karanteno. V primeru, da bo takih primerov preveč, pa ni izključil "dodatnih ukrepov".

Ob tem je ponovil, da so starši otroka, ki mora ostati doma zaradi okužbe z novim koronavirusom, upravičeni do nadomestila za nego otroka. "To je razlog, da starši ostanejo doma. Tudi zato, ker obstaja velik razlog, da bodo pozitivni tudi oni. Gre za odgovorno presojo, ali naj starši še hodijo v službo, če imajo doma virus. Potrebna je karantena in nadomestilo," je dejal.

TV Slovenija je poročala, da pediatri opozarjajo, da bo jeseni in pozimi še bistveno več otrok z znaki, podobnimi simptomom covida-19. Kot je za omenjeno televizijo dejal pediater Denis Baš, bomo imeli kar naenkrat ogromno otrok, ki jih bo treba testirat in bojijo se, da sistem tega enostavno ne bo zmogel.

Delo brez maske dovoljeno, če je razdalja med dvema več kot dva metra in možno odpiranje okna

"Verjetno vseh vrtčevskih otrok ne bomo mogli testirat, vsakega, ki bo samo posmrkal," je dejal Baš. Pediatri bodo tako po poročanju TV Slovenija predlagali prevetritev smernic za testiranje najmlajših otrok. Odločitev bodo sprejeli prihodnji teden v sodelovanju z infektologi, epidemiologi in ministrstvom za zdravje.

Za delovno aktivne pa je izpostavil, da je vsak delodajalec dolžan poskrbeti, da so zaposleni varni in da uporabljajo maske, tudi tam, kjer nimajo strank. "Če je pisarna tako velika, da je v njej dovolj prostora za dva in je razdalja med njima več kot dva metra, se da odpreti okno in zračiti, je dovoljeno tudi delo brez maske. Vsakršno približevanje pa zahteva nošenje mask," je opomnil.

Zdravstveni inšpektorji so sicer že začeli izvajati nadzor nad spoštovanjem veljavnega odloka o obvezni uporabi zaščitnih mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih. Kacin je poudaril, da bodo nadzori potekali tudi čez vikend in da bodo kršiteljem izrekali globe. Po zakonu o nalezljivih boleznih je predvidena kazen od 400 do 4000 evrov, so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

"Gre za trud vseh za preprečevanje širjenja okužb in da se naša življenja čim prej vrnejo v kolikor toliko normalne tirnice," je poudaril. Ob tem je spomnil, da še vedno velja omejitev javnih zbiranj, kjer se lahko zbere največ 50 ljudi, če jih je več, pa mora organizator voditi evidenco prisotnih.

Kacin: razmere v Bosni zelo dramatične

So pa odpravljene tehnične težave, ki jih je koronska aplikacija #OstaniZdrav za naprave z operacijskim sistemom iOS imela v četrtek. Po Kacinovem nasvetu a naj uporabniki Applovih pametnih telefonom aplikacijo odstranijo s svoje naprave in si jo znova naložijo.

Kacin je opozoril tudi na slabšanje epidemioloških razmer v bližnjih državah. Na Hrvaškem imajo po zadnjih podatkih že 92,37 okuženih na 100.000 prebivalcev. V Italiji imajo zadnje dni 27,04 okuženih na 100.000 prebivalcev, Madžarska je bila v četrtek pri 16,7 okuženih na 100.000 prebivalcev, razmere v Bosni in Hercegovini pa je Kacin označil za zelo dramatične.

Slabše kot v Sloveniji so tudi razmere v Avstriji. Tudi o tem, "kaj lahko storimo skupaj, da bomo bolj učinkoviti pri zamejevanju te bolezni", bosta po besedah Kacina v ponedeljek govorila slovenski in avstrijski premier Janez Janša in Sebastian Kurz.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  06 .09. 2020 ob  08: 55
Se ve kako je s tem "neznanim". Ko okuženi NOČE povedat s kom je bil vse v stiku, ker mu ti pošiljajo SMS-je, da se niso videli in podobno. Ko bodo to kazensko uredili, ker se z laganjem tukaj direktno ogroža življenja, se bo morda kaj spremenilo. Sploh ne bi rabili zaostrenih ukrepov, če bi se ljudje obnašali odgovorno. Mi nismo primer takšnega naroda, vsaj večinsko ne.