V SLOVENIJI SKORAJ STO OKUŽB S KORONAVIRUSOM: Bolnike bodo sprejemale tudi regionalne bolnišnice

Slovenija

V Sloveniji, kjer je od 18. ure razglašena epidemija, je potrjenih 96 okužb z novim koronavirusom. Po besedah ministra za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Šabedra prehajamo v drugo fazo širjenja virusa, bolnike, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, bodo sedaj sprejemale tudi regionalne bolnišnice.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan (na fotografiji desno) je na večerni novinarski konferenci napovedal, da bo po prejetem predlogu ministra aktiviral državni načrt za ukrepanje ob pojavu epidemije.

Na ministrstvu so danes imeli sestanek z vodstvi bolnišnic. Dogovorili so se, da bodo bolnike, ki potrebujejo hospitalizacijo, sprejemali tudi v regionalnih bolnišnicah, bolniki z lažjim potekom bolezni pa bodo ostajali doma. Prihod bolnikov bo najavljala dispečerska služba, ki bo pred tem preverila kapacitete v posamezni bolnišnici.

Od ponedeljka so v vseh bolnišnicah tudi odpovedani vsi specialistični pregledi in operativni posegi, razen tistih stopnje nujno in zelo hitro. Ne bodo pa odpovedali onkoloških storitev in obravnave nosečnic, je zagotovil Šabeder. V presejalnih programih Zora, Dora in Svit bodo zaključili vse terapevtske posege, ki so nujni, preventivne bodo ustavili.

Po Šabedrovih besedah bodo javnost obvestili o sankcijah za vse, ki kršijo karanteno in ogrožajo druge. Ljudje z znaki okužb po ministrovih besedah še vedno ne spoštujejo pravil, ne pridejo na vstopne točke, opažajo nestrpnost in celo nasilje do zdravstvenega osebja.

Infektolog Janez Tomažič (na fotografiji zgoraj), ki ugotavlja, da se stanje glede širjenja novega koronavirusa vsak dan eksponentno slabša, ob tem svetuje čim manj druženja.

Šabeder je danes sodeloval še v videokonferenci zdravstvenih ministrov EU, ki so ugotavljali, da se novi koronavirus nezadržno širi, vsi pa so se zavezali k solidarnosti med državami. V državah EU namreč kronično primanjkuje zaščitne opreme, EU pa bo storila vse, da opremo dobijo vsi, ki jo potrebujejo. Vse članice EU se po besedah Šabedra sicer usmerjajo v podobne ukrepe kot Slovenija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  12 .03. 2020 ob  19: 30
Ura 19.25, Borči Pahi bral iz nekega lista. Nič povedal.
Dolgčas mu je v tej predsedniški službi.....
Nič od nič
Kukuruz |  12 .03. 2020 ob  19: 28
Zapret trgovine,sole,restavracije,sluzbe,strog nadzor na meji,vse prostore kjer je vecje stevilo ljudi in drzat razdaljo dva metra eden od drugega.
Ker pa ne bo nic,se bo ta virus vleku se nekaj casa in pac bomo imeli tudi mi prve zrtve,to je normalno za pricakovat niti za razmiljat o tem kaj dosti