V SLOVENIJI NA VOLJO ČEZMEJNA TAKOJŠNJA PLAČILA: V 10 sekundah, ne glede na dan

Slovenija

V Sloveniji je od ponedeljka v uporabi vseevropska plačilna infrastruktura za izvrševanje takojšnjih plačil v evrih. Njena prednost je, da omogoča izvrševanje takojšnjih plačil v evrih čezmejno, ne zgolj v Sloveniji. Za ta plačila velja, da po nakazilu sredstev prejemnik plačilo prejme takoj oz. v največ 10 sekundah ne glede na dan ali uro.

Kot so včeraj sporočili iz Banke Slovenije, sta se infrastrukturi v Sloveniji zaenkrat pridružili dve banki, in sicer banki Intesa Sanpaolo in Sberbank. V evrskem območju jih je skupaj 55.

"V Banki Slovenije ocenjujemo, da se bo število ponudnikov, dosegljivih znotraj te infrastrukture, v prihodnjem letu znatno povečalo tako v Sloveniji kot v evrskem območju," so poudarili in pojasnili, da je julija svet Evropske centralne banke sprejel sklep, da bo vključitev v sistem novembra 2021 obvezna za vseh 1050 udeležencev plačilnega sistema TARGET 2, ki so pristopili k vseevropski shemi takojšnjih plačil.

Vseevropska plačilna infrastruktura za izvrševanje takojšnjih plačil v evrih TIPS (Target Instant Payment Settlement), ki je v upravljanju evrosistema, je bila vzpostavljena pred dvema letoma. Omogoča izmenjavo plačil 24 ur dnevno, vse dni v letu. Prejemnik plačila denarna sredstva prejme v največ 10 sekundah po tem, ko plačilo odredi plačnik. Pogoj za to je, da sta oba ponudnika plačilnih storitev (plačnika in prejemnika plačila) vključena v TIPS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija