V SLOVENIJI DO 14. URE 286 OKUŽENIH: Na javnih površinah bodo omejili zbiranje do pet ljudi

Slovenija

Do 14. ure so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 286 osebah, opravljenih pa je bilo 8730 testiranj, so povedali na ministrstvu za zdravje. Novo potrjene okužbe z novim koronavirusom so ugotovljene po različnih koncih države, največja žarišča glede na skupno število pa ostajajo Ljubljana, Šmarje pri Jelšah in Metlika.

Največ prijavljenih primerov je v starostni skupini med 30 in 49 let, kaže objavljena tabela.  Na Twitterju je vlada namreč objavila tabelarični prikaz razporeditve potrjenih primerov po starosti in spolu, ki je sicer datirana na današnji dan do 10. ure.

Tabela kaže, da najmanj prijavljenih primerov beležijo v skupini otrok in mladih do 15 let, in sicer 20, v skupini od 16 do 29 let jih je 63, med starimi od 30 do 49 let jih je 99, v skupini od 50 do 59 let jih je 59, starih 60 let in več pa 45. Vseh žensk je med prijavljenimi primeri 137, moških pa 149, so povedali na ministrstvu.

V UKC Ljubljana pet hospitaliziranih na intenzivni terapiji

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 18 ljudi, okuženih z novim koronavirusom, od tega pet na intenzivni terapiji, so na Twitterju sporočili iz UKC. Danes so sprejeli dve okuženi osebi, odpustili pa štiri.

V osrednjeslovenski regiji so bili potrjeni 103 primeri okužbe, kar je največ od vseh regij.

Matej Tonin

Slovenija še pričakuje dobavo zaščitnih mask

Obrambni minister Matej Tonin je danes opomnil, da še vedno čakajo na dobavo 1,5 milijona zaščitnih mask. Pojasnil je, da je med sejo vlade že dobil seznam številnih zdravstvenih zavodov in tudi nekaterih drugih institucij, med katere je bila razdeljena zaščitna oprema, ki so jo imeli v torek. Skladišča so zdaj prazna, zdaj pa čakajo na prevoz zaščitne opreme v Slovenijo. Takoj, ko jo prejmejo, bodo z logistiko civilne zaščite in Slovenske vojske opremo začeli deliti.

"Ko bo roba prišla v Slovenijo, bo nemudoma deljena po prioritetnem vrstnem redu," je pojasnil. Najprej bo tako namenjena zdravstvu, socialnim zavodom, nato kritični infrastrukturi in gospodarstvu. Po zadnjih podatkih je letalo s pošiljko že pristalo v Nemčiji, zdaj pa tovor iz letala prekladajo na tovorna vozila. "Zdaj čakamo, da tovorna vozila krenejo proti Sloveniji," je pojasnil.

Slovenija bo sicer obrazne maske prejela tudi preko donacije fundacij Alibaba Foundation in Jack Ma Foundation, so sporočili iz agencije Odmev. Pošiljka z maskami, namenjenimi tudi Sloveniji, je danes iz Kitajske že prispela na belgijsko letališče Liege, tam pa bodo tovor pripravili za nadaljnji prevoz v Slovenijo. Podatka o številu mask, namenjenih Sloveniji, ne razkrivajo, pojasnila pristojnih ministrstev v zvezi s to pošiljko še pričakujemo. Je pa slovensko zunanje ministrstvo objavo fundacije Jack Ma Foundation delilo na Twitterju. Kot so zapisali v fundaciji, je v pošiljki 1,5 milijona mask, ki jih bodo dostavili Sloveniji, Franciji in Belgiji.

Tonin je po seji vlade komentiral tudi pripravo odloka o omejitvi zbiranja do pet ljudi na javnih površinah. Kot je pojasnil, je danes razprava tekla v smeri, da gre za ljudi, ki niso v delovnem procesu, tako da na režim dela v Slovenski vojski to ne bo vplivalo. Odlok sicer pripravljajo na ministrstvu za notranje zadeve.

Zdravko Počivalšek

Potem ko je Tonin v torek v izjavi za POP TV podjetja pozval, naj občinskim civilnim zaščitam sporočijo potrebe po zaščitni opremi, so številni iz gospodarstva po njegovih besedah razumeli, da štabi civilne zaščite opremo že imajo. Kot je ponovil, pa nanjo še čakajo. "Lahko je kaos, ker na občinske civilne zaščite že pritiskajo podjetja, naj jim dajo opremo," je dejal pred sejo vlade. Komentiral je tudi opozorila, da imajo na krajnski vstopni točki le štiri maske za odvzem brisov. "Urgentno delamo 24 ur za dobavo zaščitne opreme. Ko smo prevzeli dolžnosti, je bilo skladišče prazno, zdaj po celem svetu iščemo blago, da ga lahko razdelimo naprej," je povedal.

Večina drugih ministrov je bila pred vlado redkobesedna. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je povedal, da predloge za sejo DZ pripravljajo. Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je na vprašanje, ali si danes lahko obetamo nove ukrepe, odgovoril, da meni, da ne oz. da bodo še videli. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je dejal le, da za zdaj oz. danes novih ukrepov v tem resorju ne predvidevajo. Se pa po njegovih navedbah dnevno borijo za pretok tovornih vozil, kar je zelo pomembno za dobavo blaga in medicinske opreme.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  18 .03. 2020 ob  18: 19
Zanimivo da je pijancek ki je redno pil zganje pozimi padu v sneg in se zjutraj zbudil kot da mu nic ni blo.
Pijte alkohol pomaga za razkuzit