V SD S PREDLOGOM NOVELE ZAKONA ZA VEČJO ZAŠČITO ŽIVALI: Prepoved usmrtitev in zvišanje kazni za prekrške

Slovenija

V SD so v zakonodajni postopek vložili predlog novele zakona o zaščiti živali, ki po njihovih besedah naslavlja najbolj izpostavljene manjkajoče dele obstoječe zakonodaje. S predlogom želijo med drugim prepovedati usmrtitve zdravih zapuščenih živali v zavetiščih ter omejevanje gibanja živali na način, ki jim lahko povzroči poškodbe in bolečino.

Kot so v SD zapisali v sporočilu za javnost, od kmetijskega ministrstva že dalj časa pričakujejo "prepotrebne spremembe, na nujnost katerih vse glasneje opozarjajo društva in organizacije za zaščito živali".

"Žal ministrstvo sprememb vse do danes kljub mnogokratnim obljubam pristojnih ministrov pod okriljem aktualne vlade še vedno ni podalo. Prav tako nas žalostijo informacije, da ministrstvo ni pripravljeno na dialog z zainteresirano javnostjo - s predstavniki zavetišč, društev in organizacij za zaščito živali -, ki opozarja na nujnost zakonskih sprememb na področju zaščite živali," so izpostavili.

Predlog novele zakona, ki so ga pripravili v poslanski skupini, tako po njihovih besedah naslavlja najbolj izpostavljene manjkajoče dele obstoječe zakonodaje, da se vsaj deloma ublaži "zatečeno stanje na tem področju".

S predlogom želijo med drugim uveljaviti obvezno čipiranje psov in mačk, prepovedati usmrtitve živali zaradi pridobivanja kož in krzna, izpostavljanje živali neprimernim temperaturam in vremenskim pogojem, namerno omejevanje gibanja živali na način, ki jim lahko povzroči poškodbe, trpljenje in bolečino, privez psov na verige in druge oblike priveza ter usmrtitve zdravih zapuščenih živali v zavetiščih. Prav tako želijo finančno razbremeniti občine in zvišati kazni za prekrške.

"Obenem pričakujemo, da bo novela pristojna ministrstva spodbudila k urejanju do sedaj zapostavljenega področja zaščite živali, saj to žal Sloveniji daje podobo družbe, ki je na repu članic Evropske unije pri zakonodajni zaščiti in skrbi za dobrobit živali," so zapisali.

"Prepričana sem, da mora biti sporočilo te novele veliko širše od prepotrebnih zakonodajnih sprememb. Gre namreč za jasen poziv pristojnim organom, ki so prvenstveno odgovorni za pripravo zakonodaje s področja zaščite živali ter njeno implementacijo in nadzor, da se preseže z birokratsko logiko, velikokrat pospremljeno z izgovorom, da so potrebne sistemske spremembe, ter se končno začne aktivno odzivati na potrebe živali," je izpostavila prvopodpisana pod predlog novele, poslanka Meira Hot.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  26 .02. 2021 ob  15: 54
-5
S kaksnimi "koristnimi" zadevami za druzbo se ona ukvarja......
vseved |  26 .02. 2021 ob  15: 50
-6
Najprej je treba uvest obvezno šolanje in preiskus znanja za bodoče lastnike psov in vsakoletno obvezno preverjanje . Prepovedat je treba posest živali v blokih, večstanovanjskih stavbah in strjenih naseljih. Vse zapuščene in potepuške živali pa dostojanstveno uspavat.
Kristjan |  26 .02. 2021 ob  13: 59
Bravo poslanka Hot. Čestitam da gre vsaj nekaj v pravo smer. Lpk
Ankarančan |  26 .02. 2021 ob  13: 08
16
Skrajni čas, da se uredi pravice živali in dolžnosti lastnikov. Podpiram.
Cazzimperio  |  26 .02. 2021 ob  12: 58
-1
Gospa bi se raje posvetila zaščiti žensk in otrok na kosovu.
Glede pasjih kakcev pa Vam vrečke plačamo mi, ki živali spoh nimamo. Lp
Istriano |  26 .02. 2021 ob  12: 57
-3
Prvo moramo pošteno poskrbeti za teh nekaj 100.000 sodržavljanov, da bodo vsi imeli vsaj kje bivati, hrano in obleko.