V ŠALARI ZAČELI Z UKREPI ZA IZBOLJŠANJE POPLAVNE VARNOSTI: Prva je na vrsti sanacija meteornega kanala ob Badaševici

Koper

V ponedeljek se je začela sanacija odprtega meteornega odvodnega kanala vzdolž struge reke Badaševica v Šalari, ki zaradi nedovoljenih posegov že dolga leta ne služi več svojemu namenu. V okviru del bodo strugo očistili nanosov in jo poglobili, posekali bližnje rastje in tako znova vzpostavili normalno pretočnost, so sporočili z Mestne občine Koper.

Na koprski občini so pred začetkom del krajane pozvali, naj s trase čim prej odstranijo vse objekte in naprave, ki ovirajo izvedbo del, sicer jih bo občina odstranila na njihove stroške. Javnemu komunalnemu podjetju Marjetica Koper je občina ob tem naročila temeljit pregled meteorne in mešane kanalizacije.

Ureditev približno 400 metrov dolgega območja ob Badaševici je poverila podjetju VGP Drava Ptuj, ki bo v naslednjih desetih dneh očistil in odstranil dolgoletne nanose, posekal rastje, po potrebi poglobil strugo kanala in tako znova vzpostavil normalno pretočnost. Izkopan material bodo uporabili za utrditev in zvišanje brežine Badaševice na najbolj izpostavljenih delih. Vrednost del znaša 17.000 evrov.

Sanacija meteornega kanala ob strugi Badaševice je sicer le prvi od interventnih ukrepov, ki jih bodo v Kopru izpeljali z namenom izboljšanja poplavne varnosti širšega območja Šalare. Naslednji korak je pridobitev projektne dokumentacije za obnovo komunalne infrastrukture, v okviru katere so predvideli tudi faze izvedbe potrebne obnove oz. komunalne ureditve tega območja, napovedujejo na občini.

Mestna občina je k ukrepanju pozvala tudi direkcijo za vode. Ta je v začetku leta sanirala poškodovano brežino struge Badaševice in se zavezala, da bo prednostno pristopila k nadaljnjim postopkom za gradnjo suhega zadrževalnika Pradisjol, ki bo bistveno izboljšal poplavno varnost tega območja, so še spomnili na občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija