V RUMENO FAZO V ZAČETKU MARCA: Konec aprila krivulje ponovno navzgor?

Slovenija

Vlada naj bi se danes odločila, katere ukrepe bo sprostila. Slovenija je v oranžni fazi in kot so sinoči napovedali, naj bi pri sproščanju ukrepov sledili svojemu načrtu. Odločitev bodo predstavili na popoldanski novinarski konferenci. So pa na Institutu Jožef Stefan izdelali novo projekcijo širjenja koronavirusa v Sloveniji. Po njej naj bi rumeno fazo dosegli v začetku marca.

Epidemija počasi upada, tedensko dnevno povprečje potrjenih novih okužb je 834. Da bodo epidemiologi lahko učinkovito spremljali stike, bo moralo število pasti pod 300 pozitivnih oseb dnevno. Po ocenah raziskovalcev na Institutu Jožef Stefan bi se to lahko zgodilo konec marca.

Tedensko povprečje dnevno potrjenih okužb je 834.

Raziskovalci so ocenili, da se vsakih sedem dni v Sloveniji prekuži približno odstotek populacije. Sredi januarja se je ustalila tudi prisotnost SARS-CoV-2 v odpadnih vodah slovenskih čistilnih naprav.

Po ocenah raziskovalcev se je v prvem valu epidemije okužil vsak stoti prebivalec Slovenije oziroma dvanajstkrat toliko, kot je bilo potrjenih primerov. Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih 0,35 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 300. prebivalec Slovenije.

Upada tudi dnevno število pozitivnih oseb, ki so starejše od 65 let, tako v domovih starejših občanov kot zunaj njih.

V drugem valu se je do sedaj okužila približno tretjina prebivalstva oziroma štirikrat toliko, kot je potrjenih primerov v drugem valu. Trenutno je delež kužni okoli tri odstotke, kar je približno vsak 30. prebivalec.

Kapacitete v bolnišnicah za covidne bolnike so manj zasedene.

Prognoza

Strokovnjaki na inštitutu predpostavljajo, da je v Sloveniji imunih štirikrat toliko prebivalcev, kot je potrjeno okuženih. Kot tudi, da imamo prisoten pretežno običajen sev in ne kakšen bolj kužen.

Za bolnišnice in smrtnost predpostavljajo dva možna scenarija. Prvi scenarij, po katerem bo reprodukcijsko število zaradi sproščanja ukrepov v oranžni fazi nekoliko naraslo, ter scenarij, po katerem predpostavljajo, da v Sloveniji že imamo med populacijo razpršen bolj kužen novi sev (glej slike 9, 10 in 11).

Slika 9

Slika 10

Slika 11

V drugem scenariju je predpostavljeno, da je delež novega seva 0,2 odstotka in da je 60 odstotkov bolj kužen od običajnega seva. V tem primeru bi se krivulje znova obrnile navzgor konec aprila.

Zaenkrat so mutacije, ki so značilne za angleški sev, odkrili le v vzorcih odvzetih trem osebam, ki so imele tudi možnost za vnos v Slovenijo. Med siceršnjo populacijo jih niso odkrili.

Stari in novi sev virusa.

Upoštevati pa je tudi treba, da je število dnevno pozitivnih testov odvisno tudi od števila antigenskih testov, kar se bo vsaj predvidoma v prihodnje močno spreminjalo. Negotovosti v napovedih pozitivno testiranih oseb so zato velike.

Ocenjeni datumi sproščanja ukrepov

Po ocenah strokovnjakov bi lahko iz oranžne v rumeno fazo prešli v začetku marca. Tabela prikazuje pričakovane datume prehodov med fazami, ob tem pa opozarjajo, da je potrebno vzeti v obzir negotovosti za vse datume, saj je potek epidemije odvisen predvsem do ljudi in ukrepov.

Cepljenje

Dokler ne bo precepljena desetina populacije, to je več kot 200.000 ljudi, vpliv cepljenja na dinamiko epidemije skoraj ne bo opazen. Zato je kljub cepljenju pomembno, da ostanemo pri izvajanju priporočil dosledni, da zračimo prostore, uporabljamo na javnih mestih zaščitno masko, upoštevamo socialno distanco, si umivamo roke in o simptomih obveščamo svoje stike.

Ker trenutno poteka cepljenje rizične populacije, se pričakuje, da se bo zmanjšalo tako število hospitaliziranih oseb kot smrtnih primerov. Seveda upoštevajoč ustrezno zaščitno vedenje za preprečevanje širjenja virusa v preostali populaciji.

Obseg epidemije povzroča tudi znatno prekuževanje, okoli 30.000 novih okužb tedensko, kar je nekajkrat hitreje od hitrosti cepljenja. Cepi se rizična populacija, virus pa se širi med celotno populacijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija