V Rimu novi protesti proti varčevalni politiki

Svet

Več deset tisoč ljudi se je danes zbralo v Rimu na protestu proti varčevalni politiki vlade premiera Enrica Lette. Pridružili so se jim tudi anarhisti in okoljevarstveni aktivisti, ki nasprotujejo izgradnji hitre železniške proge med Torinom in Lyonom.

Protestniki nosijo transparente s slogani proti brezposelnosti in socialnem izključevanju. "Imamo pravico do prihodnosti," piše na transparentu skupine študentov. Italija ima 40-odsotni delež mladih brezposelnih.

Na poziv največjih sindikatov je že v petek v Rimu protestiralo več tisoč ljudi, ki se ne strinjajo z varčevalnimi ukrepi vlade.

Zaradi protestov veljajo v Rimu strogi varnostni ukrepi

Za varnost skrbi več kot 3000 policistov. Policija je danes nedaleč od ministrstva za gospodarstvo aretirala devet anarhistov, med katerimi so tudi tuji državljani. Po poročanju medijev so morali zapustiti mesto. Policisti so v nekaterih avtomobilih našli verige in palice. Že v petek je bilo aretiranih pet francoskih anarhistov, ki so se morali vrniti v domovino.

Nekaj protestnikov je preživelo noč kar na trgu in danes nadaljuje s petkovim protestom. Številne trgovine so danes ostale zaprte, saj se lastniki bojijo izgredov. Po nekaterih napovedih nameravajo protestniki zasesti različne stavbe, tudi hotele, da bi tako protestirali proti pomanjkanju stanovanj za nižje sloje, ki jih je recesija najbolj prizadela.

Italijanska vlada je v torek potrdila predlog proračuna za prihodnje leto, ki naj bi pomagal podpirati postopno gospodarsko okrevanje, ki naj bi se v državi začelo konec letošnjega leta. Tretje največje gospodarstvo v območju evra je v recesiji že dve leti in temelji na ogromnem dolgu.