V pripor še trije poslanci grške Zlate zore

Sodišče v Grčiji je minuli konec tedna odredilo pripor za še tri poslance skrajno desne stranke Zlata zora, ki so obtoženi sodelovanja v kriminalni združbi. S tem se je skupno število priprtih poslancev te stranke povzpelo na šest.

Sodišče je najprej pozno v soboto odredilo pripor za poslanca Giorgosa Germenisa in Panajiotisa Iliopulosa, v nedeljo pa še za Stathisa Bukurasa. Vsi trije bodo v priporu počakali na sojenje zaradi obtožb sodelovanja in vodenja kriminalne združbe.

Trojica, ki je ostala brez poslanske imunitete, obtožbe zavrača, češ da Zlata zora ni kriminalna organizacija. Trdijo, da so žrtve političnega pregona. Odvetnik Bukurasa je po odločitvi sodišča v nedeljo posvaril, da je Grčija na poti k propadu demokracije.

V priporu je sedaj že tretjina od 18 poslancev stranke

Za tri druge poslance, vključno s prvim možem stranke Nikosom Mihaloliakosom, je sodišče pripor odredilo oktobra. Še trije, vključno s tiskovnim predstavnikom Iliasom Kasidiarisom, so bili v okviru preiskave prav tako obtoženi, niso pa v priporu.

Posredovanje oblasti proti Zlati zori je septembra sprožila smrt levičarskega glasbenika, ki ga je ubil pripadnik Zlate zore. Posledična preiskava delovanja stranke je po navedbah tožilstva razkrila nasilne paravojaške aktivnosti.

Zlata zora, ki je v 300-članski grški parlament prvič vstopila po volitvah junija 2012, glede na javnomnenjske raziskave ostaja tretja najbolj priljubljena stranka.