V primeru SKB ropa zaslišali kriminaliste

Slovenija

Na sojenju osumljenima ropa banke SKB, Sašu Nosetu in Dejanu Vidmarju, so danes zaslišali kriminaliste. Marjan Jerot je med drugim izjavil, da sta se obdolženi Nose in tretji osumljenec ropa, Radomir Cvijanovič, ki je na begu, poznala. V preiskavi so namreč odkrili dve SMS-sporočili, ki naj bi jih drug drugemu napisala osumljenca.

Kriminalist Jerot je pojasnil, da so v toku preiskave ugotovili, da sta Nose in Cvijanovič že pred ropom SKB skupaj delala kot varnostnika za družbo Enigma Bagarič, in sicer v lokalih Global in Lipa. Poleg tega ju po njegovem mnenju povezuje skupni znanec Franc Kavčnik, ki je bil varnostnik pri direktorju Energoplana Zlatku Sraki. To podjetje je med drugim gradilo stanovanja v Savskem naselju, kjer je soobdolženi Vidmar po ropu kupil tri stanovanja, osumljeni Cijanovič pa eno.

Po prepričanju Jerota Nose in Cijanovič po ropu nista več komunicirala, saj naj bi Nose vedel, da ga preiskujejo. Po tej izjavi je Vidmar med glavno obravnavo stopil v bran Nosetu, kljub temu, da oba obdolžena trdita, da se ne poznata, ter vprašal pričo, po čem sklepa, da je Nose vedel, da je pod drobnogledom policije. Jerot je dejal le, da nadaljnjih kontaktov med njima niso zaznali.

Ostali zaslišani kriminalisti Danilo Lavrinc, Boštjan Nakrst, Nikica Nerovič in Zdravko Cindrič, ki so opravili preiskave po ropu, se zaradi oddaljenosti dogodka niso veliko spomnili in so se večinoma držali le tega, kar so ugotovili in zapisali med preiskavo. Na vprašanje okrožne državne tožilke Blanke Žgajnar, ali so opazili, da bi se Nose kot varnostnik na kraju ropa čudno obnašal, so večinoma odgovorili, da se tega ne spomnijo oziroma da dveh varnostnikov na kraju ni bilo več.

Premaknili so kamere

Nakrst je sicer pojasnil, da je ob vstopu v prostor, kjer so bili sefi, na tleh opazil bankovce, zlatnino in papirje, poleg tega pa tudi delček lateks rokavice in jeklenke. Opazil je tudi, da so bile kamere premaknjene, tako da niso smiselno snemale.

Nerovič je med opisom preiskave in zavarovanja sledi v prostoru s sefi zaznal, da so bila tla mokra. Do tega naj bi po njegovih besedah prišlo zaradi rezanja sefov. Kamera enega nadzornega sistema pa je bila pokrita z vrečko, se je še spomnil Nerovič.

Glavna obravnava se bo nadaljevala 4. februarja, ko bodo zaslišali še kriminalista Petra Višnjevarja in Petra Sajovica. Poleg tega bodo na predlog obdolženega Noseta med drugim zaslišani tudi njegova partnerka Silvana Perkovič Nose ter Zlatko Majeršič in Rok Završnik.

Deli novico: